Guvernul anunta ca nu s-a gasit o formula pentru noua taxa auto

Guvernul anunta ca nu s-a gasit o formula pentru noua taxa auto

Despre noua taxa auto se tot vorbeste in ultimul timp, insa pana acum nimeni nu stie nimic concret. Mai in gluma, mai in serios, Guvernul tocmai a anuntat ca nu a reusit pana in momentul de fata sa gaseasca o solutie legala pentru introducerea unei noi taxe auto.

In aceste conditii, desi parcul auto al tarii noastre este unul mai mult decat imbatranit, Guvernul nu stie ce solutii ar putea adopta pentru a aduce imbunatatiri din acest punct de vedere. Practic, Programele Rabla raman singurele solutii pe care le au autoritatile romane pentru a innoi parcul auto din tara noastra.

Asa cum stiti deja cu totii, timbrul de mediu a fost eliminat in urma cu doi ani, motiv de bucurie pentru toti soferii din tara noastra. Nu a trecut mult de la acel moment si autoritatile romane au adus in discutie o noua taxa auto, care ar fi inlocuit practic acel timbru de mediu.

Mai mult decat atat, autoritatile din tara noastra au adus in discutie o formula complicata prin care va fi calculata aceasta taxa, formula care sa aiba la baza tot felul de variabile. Ei bine, se pare ca formula ar fi urmat sa fie atat de complicata, incat nici macar Guvernul nu a reusit sa o aduca la o forma finala, care sa poate fi pusa in aplicare.

Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a oferit si cateva explicatii pe aceasta tema, declarand la inceputul acestei saptamani ca “grupul de lucru nu a reusit sa gaseasca o formula matematica astfel incat noua taxa sa nu poata fi atacabila in justitie, asa cum s-a intamplat deja cu toate celelalte taxe de poluare, inclusiv cu timbrul de mediu”.

De asemenea, se pare ca toate variantele care au fost luate in calcul pana acum ar incalca legislatia Uniunii Europene, ceea ce le-ar face sa fie nule inca dinainte de a fi aplicate.

In aceste conditii, Ministerul Mediului a anuntat ca va miza pe Programul Rabla pentru innoirea parcului auto national.

Astfel, se pare ca cei din cadrul Ministerului Mediului au renuntat in cele din urma la ideea acestei noi taxe auto. Programul Rabla ar urma sa debuteze in acest an in jurul datei de 5 aprilie, insa pana la acest moment nu exista o certitudine cu privire la aceasta data. Din informatiile date de Gratiela Gavrilescu, autoritatile vor aloca fonduri pentru aproximativ 50.000 de ticheie, care vor fi distribuite in mai multe etape.

VIDEOCLIPUL ZILEI