Masina chinezilor de la Dongfeng, Aeolus A9, se bazeaza pe platforma Citroen C5 si seamana cu Audi A6 si Toyota Camry

Masina chinezilor de la Dongfeng, Aeolus A9, se bazeaza pe platforma Citroen C5 si seamana cu Audi A6 si Toyota Camry

Dongfeng a dezvaluit recent Aeolus A9, un model nou nout menit sa fie produsul reprezentativ al companiei pe piata din China. Compania chineza era cunoscuta pana acum pentru producerea de camioane, dar incepand cu anul 2009 ei s-au orientat catre fabricarea masinilor de pasageri. Avand un nume inspirat din zeul vanturilor din mitologia greaca, Aeolus A9 foloseste aceeasi platforma ca modelul Citroen C5 si chiar imparte cu acest model linia de productie din Wuhan, China la fabrica de asamblare Dongfeng Peugeot Citroen.

Gurile rele din industria auto spun ca Aeolus A9 seamana la infatisare atat cu Toyota Camry pentru partea din fata, cat si cu Audi A6 pentru partea din fata. Varianta chinezeasca a Citroen C5 are 5,06 metri lungime, 1,86 metri latime si 1,47 metri inaltime si reprezinta a doua masina produsa de cei de la Dongfeng.

Masina produsa de Dongfeng este propulsata de un motor turbo de 1,8 litri cu patru cilindri fabricat pe plan local de catre Dongfeng in asociere cu PSA. Motorul produce 204 cai putere si 280 Nm cuplu, puterea fiind transmisa de o cutie de viteze automata cu sase trepte de viteza.

Nu exista foarte multe de spus despre designul masinii, specialistii numind-o de altfel o masina plictisioare. Asteptam cu interes impresile voastre despre modelul chinezilor, nu de alta dar parerile cititorilor nostril sunt mereu importante pentru noi.

Ceea ce va putem spune este ca atat interiorul, cat si exteriorul prezinta un look elegant si curat. In interior sunt prezente cateva elemente ale masinilor europene, scaunele sunt reglabile electric si au memorie, masaj si aerisire pe patru zone iar sistemul de sunet poate fi controlat si din spate, prin intermediul butoanelor integrate.

Aeolus A9 este al doilea sedan de la Dongfeng care foloseste bazele PSA Peugeot Citroen. Prima masina a chinezilor a fost Aeolus A6, o masina compacta care s-a bazat pe modelul C4 de la Citroen, si care a fost lansata acum aproape un an.

Alte modele care poarta emblema Aeolus, in afara de A6 si A9, sunt sedanele compacte A60 si S30, care stau la loc de cinste alaturi de masina electrica E30L si de crossoverul AX7. Specialistii in domeniu sustin ca A60 se aseamana cu Hyundai Accent iar E30L pare un fel de Smart.

De asemenea ei spun ca si S30 infatiseaza designul Kia Rio iar crossoverul AX7 este o imbinare intre Toyota Rav4 si Ford Kuga. Trebuie sa mentionam ca PSA are un alt joint venture in China, numit “Changan PSA Automobile” care are scopul de a asambla masinile premium DS. In anul 2014 Dongfeng a achizitionat un pachet de 14% din companie Citroen la un pret de 800 milioane de euro, intr-un moment in care marca franceza avea dificultati financiare semnificative.

VIDEOCLIPUL ZILEI