50 de ani de viteza cu Porsche 911

50 de ani de viteza cu Porsche 911

In septembrie 2013, purtatorul stindardului german al masinilor sport, Porsche 911, va implini 50 de ani de existenta. Iar printre cei care vor sarbatori alaturi de el se afla si Mini, pentru ca niciuna dintre aceste masini nu a dat vreodata inapoi de la exuberanta tineretii.

La o prima vedere, s-ar parea ca exista diferente fundamentale intre cele doua modele (Mini are motorul in fata, in timp ce motorul lui 911 este montat in spate). Dar exista un numar de factori – situati dincolo de statusul de cult pe care il impart.

Ambele modele si-au facut un renume cu o rapiditate uimitoare. La finalul austerilor ani 50, Mini era noua vedeta, cu vanzari uimitoare, care pareau inspirate din curba ascendenta a acceleratiei sale. 911, ca si succesor al lui Porsche 356, s-a nascut cu viteza in sange. Doar un numar mic de masini pot sa se laude cu o asa longevitate, pastrandu-si identitatatea in pofida tuturor ajustarilor si a actualizarilor de pe parcurs.

Cand are loc un eveniment major, ca implinirea a 50 de ani, e firesc sa ne uitam inapoi, la « copilaria » modelului. Desi Mini si Porsche 911 nu par a fi masini pe care sa le compari instinctiv, unul sau doua aspecte ale istoriei lor te fac sa le alaturi uneori – de exemplu,botezul lor.

911 a venit pe lume in 1963, initial sub denumirea de Porsche 901. Insa cum dreptul de a folosi un zero in mijlocul unui nume compus din trei cifre fusese deja adjudecat de catre producatorul francez Peugeot, legendara masina sport care a aparut un an mai tarziu a trebuit sa fie botezata Porsche 911.

Este putin probabil ca folosirea numarului unu pentru a umple golul ramas sa fie o coincidenta. Modelul ramane, convenabil, numarul unu in clasa sa pana in ziua de astazi ; acum, la cea de-a saptea generatie, 911 a vandut peste 800 000 de unitati – o cifra pe care nu o poate atinge niciun rival.

VIDEOCLIPUL ZILEI