2020 Mercedes-Benz GLB: un nou SUV compact cu sapte locuri!

2020 Mercedes-Benz GLB: un nou SUV compact cu sapte locuri!

In lumea jurnalismului de specialitate, ne intalnim deseori cu termenul de „masina complet noua”. De cele mai multe ori, insa, e vorba fie despre un facelift fie despre o noua versiune modificata a unui model deja existent.

Cu toate acestea, noul Mercedes-Benz GLB este chiar un model complet nou, chiar daca imprumuta multe elemente de la Clasa compacta A. Fie ca e un hacthback ori un sedan de mica dimensiune, noul GLB-Class inseamna, pentru cei interesati, un SUV clasic pe o platforma compacta, dar cu o optiune nu foarte des intalnita la acest nivel: trei randuri de scaune si sapte pasageri.

Iata un punct de plecare interesant, de vreme ce noul GLB-Class este primul model compact oferit de Mercedes-Benz cu o asemenea combinatie. Al treilea rand de scaune ofera spatiu pentru doi pasageri, cu suporturi pentru pahare intre scaune si porturi USB pentru telefoane sau alte dispozitive.

In plus, airbagurile laterale ale noului GLB au fost gandite pentru a proteja si pasagerii de pe cel de-al treilea rand de scaune, modelul fiind dotat si cu spatii de ancorare pentru un scaun de copii. Producatorul nu vorbeste despre spatiul interior si, pana cand ne facem o idee la volanul modelului, avem senzatia ca Mercedes-Benz se foloseste de locurile de pe cel de-al treilea rand pentru copii.

In versiunea in cinci locuri, noul GLB pare mai prietenos cu adultii. Cu ultimul rand de scaune pliat, spatiul pentru bagaje ajunge la peste 1.750 de litri. In plus, si al doilea rand de scaune poate fi deplasat, astfel ca pasagerii de pe el vor avea mai mult spatiu pentru picioare. Pe partea frontala, soferul si pasagerul beneficiaza de acelasi interior ca pe modelele din Clasa A, adica de mai mult spatiu la nivelul capului.

Cockpit-ul digital cu un ecran pentru instrumente de 7,0 inch este secondat de un display tactil central, de aceeasi dimensiune (care permite accesul la multe tehnologii standard, printre care Apple CarPlay si Android Auto), ambele dominand bordul modelului.

Mai mult, sistemul MBUX al producatorului, care poate fi controlat vocal, face parte din echipamentul standard, ca si franele active, asistentul la schimbarea benzii de mers sau camera pentru vedere spate. Optional, masina poate fi dotata cu asistentul de avertizare la unghiurile moarte, cel de navigatie, de parcare, dar producatorul mai propune si un display de 10,25 inch, o noua versiune a sistemului de sunet surround Burmester, un head-up display si multe altele.

Chiar daca noul GLB-Class adopta o imagine exterioara SUV traditionala, masina nu arata chiar atat de patratoasa ca in imaginile pe care le-am vazut pe prototipuri. Da, masina are elemente din Clasa A, dar ampatamentul este cu aproape 13 cm mai lung decat pe GLA-Class si cu pest 4 cm mai scurt decat GLC-Class.

In forma sa de baza, noul GLB „invarte” doar rotile frontale, dar suntem siguri ca multi dintre voi vor opta pentru sistemul de tractiune integrala 4MATIC, care vine standard cu pachetul Off-Road Engineering, cu noi moduri de condus si o distributie a puterii de 50/50. In plus, 80 de procente din putere merge, in modul eco, spre rotile frontale, dar modelul vine, in modul sport, si cu o distribuire a fortei de 70/30.

Si pentru ca am vorbit despre putere, nu veti fi surprinsi sa aflati ca modelul este echipat cu motorul turbo in patru cilindri M 260 de 2,0 litri. Pe GLB-Class, propulsorul produce doar 221 de cai si un cuplu-forta de 350 Nm, de ajuns pentru micutul SUV sa accelereze, cu tractiunea integrala pornita, pana la 100 de km/h in 6,9 secunde. Puterea este transmisa catre rotile motoare prin intermediul unei cutii de viteze DCT in opt trepte.

GLB 200d vine cu un motor diesel, de 150 cp, si poate fi echipat optional, cu tractiune integrala. Cel mai puternic model diesel va fi GLB 220d 4Matic, si va oferi 190 cp si 400 Nm, in timp ce acceleratia de la 0 la 100 km/h va fi facuta in 7.6 secunde.

VIDEOCLIPUL ZILEI