Noul concept Toyota GR Super Sport: 986 de cai putere inspirati de modelul LMP1

Noul concept Toyota GR Super Sport: 986 de cai putere inspirati de modelul LMP1

Mercedes-AMG are Project One, in timp ce echipa formata din Red Bull Racing si Aston Martin are modelul Valkyrie. Da, aceste companii implicate in Formula 1 si-au pus specialistii la lucru si au dezvoltat super masini legale si pe drumurile publice.

Ei bine, a venit momentul ca si Toyota sa faca acelasi lucru, astfel ca expertii departamentului FIA World Endurance Championship (WEC) au fost desemnati sa se ocupe de dezvoltarea unui model GR Super Sport.

Acestea fiind spuse, trebuie sa mentionam ca aceasta masina este, deocamdata, doar un concept desi Toyota, prin vocea presedintelui companiei sau, Akio Toyoda, si-a exprimat intentiile de a produce o super masina hibrida.

Citeste si: Toyota anunta 10 noi modele electrice pana in 2020

Revenind la aceast concept, GR Super Sport, e foarte usor de observat ca masina este inspirata de modelul Toyota LMP1, nu numai la capitolul caroserie si prezenta exterioara, dar si in ceea ce priveste dotarile tehnice. De fapt, marca japoneza sustine ca GR Super Sport foloseste aproximativ aceleasi componente ca modelul TS050 Hybrid, asa ca o putem descrie ca fiind o masina de curse pentru drumurile publice.

Inima acestui concept spectaculos este reprezentata de un motor V6 bi-turbo de 2,4 litri, parte a unei propulsii hibride, a carei putere combinata ajunge la 986 de cai putere. Masina este dotata cu jante de 18 inch si pneuri masive R18 330/710, iar gurile sistemului de esapament sunt montate pe spatele modelului, in zona in care ne intalnim de obicei cu luneta unui vehicul.

De altfel, in locul geamurilor si oglinzilor laterale, care permit soferului sa observe ce se intampla in spatele masinii, noul concept vine dotat cu doua camere de mare rezolutie, alte doua fiind montate pe aripile frontale, acestea dand chiar senzatia ca plutesc.

Cu un splitter frontal masiv si un difuzor pe spate cam de aceleasi dimensiuni, cel mai recent concept Toyota maximizeaza eficienta aerodinamica, operatiune in care este ajutat si de aripa dorsala sport. Noul GR Super Sport arata de parca s-ar lipi de asfalt si are cele mai mari guri de aer laterale pe care le-am vazut vreodata pe o masina pregatita pentru drumurile publice.

Va deveni, insa, acest concept, un model de productie? Oficialii de la Toyota au mentionat ca „va mai trece ceva timp pana ne vom putea urca la volanul unui asemenea model”, insa noi stim ca un model de acest gen reprezinta exact ceea ce compania japoneza are in minte pentru urmatoarea generatie de masini de performanta.

Ce inseamna asta? Mentionam ca este numai parerea noastra, insa suntem aproape siguri ca, intr-un mod sau altul, la un moment dat in viitor, noul GR Super Sport va avea un corespondent legal pe drumurile publice.

VIDEOCLIPUL ZILEI