Amenzi rovinieta in 2021. Afla ce amenda poti primi daca automobilul tau nu are rovinieta si in cat timp se prescrie aceasta. Mai mult, iti explicam si cat costa fiecare tip de rovinieta in functie de categoria masinii pe care o conduci.
Cum poti cumpara rovinieta folosind doar un SMS pe care il trimiti la numarul pus la dispozitie de autoritati.
Cu toate ca multi dintre voi considera ca nu avem drumuri ca in Europa si sunt pline de gropi, nu credem ca vreti sa riscati sa primiti amenzi pentru rovinieta in 2021.
Amenzi rovinieta in 2021. Pentru ca nu va recomandam sa circulati fara rovinieta in anul 2021, o sa va spunem cum o puteti cumpara si ce pret are aceasta in functie de automobilul pe care il conduceti.
Citeste si: Inmatriculare auto 2021. Acte necesare si cum trebuie sa arate dosarul complet
Daca inca nu stiati, va mai spunem inca o data ca toate automobilele care circula in reteaua de drumuri nationale trebuie sa aiba rovinieta. Conform O.G. nr. 15/2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier si Ordinul nr. 769/2010 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, toti soferii sunt obligati sa achite o taxa de drum numita rovinieta.
Pretul este stabilit in functie de tipul autovehiculului, asa ca se poate cumpara pentru categoriile A, B, C, D, E, F, G si H. Mai mult, perioada de valabilitate a acestora este de 1, 7, 30, 90 de zile sau de 12 luni. Nu riscati pentru ca veti primi amenzi daca nu aveti rovinieta in 2021!
Categoria A – autoturisme:
Categoria B – vehicule de transport marfa cu masa totala maxim autorizata (MTMA) intre 0 si 3.5 tone:
Categoria C – vehicule de transport cu masa total maxim autorizata intre 3.5 si 7.5 tone:
Categoria D – vehicule de transport marfa cu masa totala maxim autorizata intre 7.5 si 12 tone:
Categoria E – vehicule de transport marfa cu masa totala maxim autorizata mai mare sau egala cu 12 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv):
Categoria F – vehicule de transport marfa ce au masa totala maxim autorizata mai mare sau egala cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv):
Categoria G – vehicul de transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, incluzand soferul, si maximum 23 de locuri pe scaune:
Categoria H – vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, inclusiv soferul:
Rovinieta poate fi cumparata folosind platforma erovinieta.ro, care apartine Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). O poti cumpara online de pe site sau dand un SMS la numarul 7500. Nu e cazul sa risti amenzi pentru rovinieta in 2021!
Daca alegi metoda prin SMS care este cea mai simpla, trimit un mesaj la 7500 cu textul „B00 AJV A”, adica tastezi numarul de inmatriculare a masinii tale si categoria din care face parte. Vei primi un mesaj de confirmare.
Bineinteles, rovinieta poate fi cumparata si de la benzinarii, asa ca daca faceti si plinul inainte de a iesi din oras, o puteti cumpara de acolo.
Amenzi rovinieta in 2021. Ei bine, lipsa rovinietei duce si la amenzi usturatoare in 2021. Astfel, daca ai uitat sa o platesti, te poti trezi cu un plic acasa, in care este si amenda.
Iata ce amenzi se aplica pentru lipsa rovinietei, in anul 2021:
Amenzi rovinieta in 2021. Daca ai primit o amenda pentru lipsa rovinietei, trebuie sa stii ca acestea se pot plati la trezoreriile din judetul unde ai inmatriculat masina sau pe internat, folosind platforma ghiseul.ro.
Mai mult, amenzile pentru rovinieta se prescriu in termen de 4 luni de la data savarsirii faptei, insa autoritatile trebuie sa trimita procesul verbal in cel mult doua luni de la data savarsirii contraventiei.