Alerta in Bihor! Camion radioactiv descoperit la un control de rutina

Alerta in Bihor! Camion radioactiv descoperit la un control de rutina

O sursa de radiatie cu nivel mai mare decat cel normal a fost identificata in interiorul unui camion care trasporta deseuri, detectarea facandu-se pe o platforma industriala din judetul Bihor.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bihor arata ca, marti, in jurul orei 10.00, au fost anuntati prin 112 despre detectarea unei surse cu un nivel de radiatie de 1.7 μSv/h in interiorul unui autocamion care transporta deseuri, detectare realizata in momentul cantaririi camionului in incinta unei platforme industriale situate pe strada Viilor din localitatea Chistag.

La fata locului s-au deplasat echipajul de prima cercetare si evaluare chimica, biologica, radiologica si nucleara (CBRN) de la ISU Bihor, Laboratorul de Igiena Radiatiilor (LIR) – DSP si specialisti din cadrul APM, care au efectuat masuratori de specialitate, identificand valori cuprinse intre 0.54 si 0.69 μSv/h in partea dreapta spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 μSv/h.

De asemenea, pentru asigurarea, supravegherea zonei si interventia operativa in cazul producerii unei situatii de urgenta, la locul indicat au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Statiei Alesd cu doua autospeciale de lucru cu apa si spuma si o ambulanta de tip B2.

De asemenea, la locul interventiei s-au deplasat specialistii CNCAN, reprezentanti ai DSVSA, DADR, precum si echipaje ale IPJ si IJJ.

Masurile dispuse au constat in notificarea institutiilor cu atributii in gestionarea unor astfel de evenimente, evaluarea situatiei, culegerea de informatii cu privire la natura pericolului, stabilirea si balizarea zonei de securitate si siguranta (30 de metri), verificarea existentei eventualelor scurgeri de lichide, masurarea ratei dozei, actiuni protective pentru personalul de interventie, interzicerea accesului angajatilor in zona balizata.

Nu a existat pericol pentru populatia din zona, au precizat reprezentantii ISU Bihor.

VIDEOCLIPUL ZILEI