Taxa pentru autostrada Ploiesti-Brasov. Cat vor plati soferii

Taxa pentru autostrada Ploiesti-Brasov. Cat vor plati soferii

Soferii care vor circula pe viitoarea autostrada Ploiesti-Brasov vor trebui sa plateasca o taxa de 6,3 euro/100 km.

Autostrada Ploiesti – Comarnic – Brasov reprezinta primul proiect prin PPP lansat de Guvernul Viorica Dancila si are o valoare estimata de 1,36 miliarde de euro.

Asocierea chino – turca CCCC – Makyol este singurul participant ramas in cursa pentru realizarea prin PPP acestei autostrazi. Initial, cinci investitori si-au depus candidaturile pentru realizarea prin parteneriat public – privat a Autostrazii Ploiesti – Brasov.

Negocierile pentru constructia autostrazii au fost finalizate, urmand ca asocierea dintre o firma din China si una din Turcia sa faca o oferta finala. Ulterior, autoritatile romane vor decide daca atribui sau nu contractul estimat la o valoare de 1,36 miliarde de euro.

Durata de proiectare si executie a autostrazii este stabilita la maximum patru ani, iar durata de intretinere si operare de catre partenerul privat este de 20 de ani

Parteneriatul presupune ca statul va contribui cu 25 la suta din costul investitiei, iar partenerul privat cu restul de 75 la suta, la care se adauga costurile de intretinere si operare. Pentru recuperarea banilor investiti de constructor se va introduce o taxa de autostrada de 6,3 euro pe suta de kilometri.

La finele anului trecut, Viorica Dancila spunea ca termenul realist pentru finalizarea autostrazii Comarnic- Brasov este anul 2024, dar spera ca santierul sa fie gata mai devreme, in conditiile in care la inceputul lui 2019 urma sa fie desemnat constructorul castigator.

VIDEOCLIPUL ZILEI