Semafor cu camere video - o noua tehnologie care poate fluidiza traficul

Semafor cu camere video – o noua tehnologie care poate fluidiza traficul

Aglomeratia din traficul celor mai importante orase ale globului a devenit in ultimii ani din ce in ce mai accentuata, tragand un semnal important de alarma cu privire la situatia din viitor. In aceste conditii, este de la sine inteles ca este nevoie de metode si solutii alternative care sa isi propuna sa fluidizeze intr-un fel sau altul traficul din marile aglomeratii urbane ale lumii.

Ei bine, cercetatorii austrieci au preluat initiativa si au dezvoltat un semafor capabil sa anticipeze momentul in care pietonii vor sa traverseze strada. In aceste conditii, semaforul le va putea da acestora verde, fluidizand in cele din urma traficul.

Asa cum stiti deja si cum probabil ati si vazut in multe orase europene si nu numai, administratiile locale au introdus un sistem prin care masinile sa aiba verde la semafor pana in momentul in care pietonii ajung in apropierea trecerii si apasa un buton montat chiar pe semafor. In aceste conditii, semaforul va permite trecerea masinilor fara oprire in cazul in care pe la acea trecere de pietoni nu exista persoane care sa isi doreasca sa traverseze. Este o masura buna, insa care de cele mai multe ori isi arata limitele.

Tocmai din acest motiv un grup de cercetatori austrieci au dorit sa duca aceasta idee mai departe, dezvoltand un sistem de semafoare echipate cu camere video care au rolul de a scana in permanenta o zona de 9 x 3 metri. In aceste conditii, atunci cand sistemul detecteaza ca unul sau mai multi pietoni intentioneaza sa traverseze, transmite informatia catre semafor, care acorda culoarea verde pentru pietoni. Conform spuselor cercetatorilor care au lucrat la acest sistem, acesta ar fi cu pana la 3 sau 4 secunde mai rapid decat sistemul clasic prin care pietonul trebuie sa apese pe buton in cazul in care vrea ca semaforul sa se transforme in verde pentru el.

Mai mult decat atat, cercetatorii in cauza sustin ca noul sistem are si potentialul de a fluidiza mai bine traficul. Spre exemplu, daca vorbim despre un grup mai mare de pietoni, sistemul poate extinde durata in care pietonii au culoarea verde la semafor, pentru a le permite acestora sa traverseze. De asemenea, sistemul va putea acorda mai repede verde masinilor in cazul in care strada este traversata rapid de catre un singur pieton.

Sistemul dezvoltat de cercetatorii austrieci este deja in curs de implementare, urmand sa fie introdus in mai multe zone din capitala Viena pana la finele anului urmator!

VIDEOCLIPUL ZILEI