Schimbari majore anuntate de RAR! Aceste masini nu vor mai putea fi inmatriculate in Romania

Schimbari majore anuntate de RAR! Aceste masini nu vor mai putea fi inmatriculate in Romania

Schimbari majore pentru soferi, anuntate de Registrul Auto Roman (RAR). Masinile cu volan pe dreapta ce provin din Marea Britanie nu vor mai putea fi inmatriculare in Romania.

Masinile cu cu volan pe partea dreapta, provenite din Regatul Unit al Marii Britanii, nu vor mai putea fi inmatriculate in Romania, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, a anuntat Registrul Auto Roman intr-un comunicat de presa.

Se face exceptie de la aceasta regula situatia in care perioada de tranzitie dintre UK si Uniunea Europeana (UE), in contextul Brexit, nu va fi prelungita.

Citeste si: Schimbari majore la inmatriculare si radiere! Marcel Vela a facut anuntul

Adio masini cu volan pe dreapta

In prezent, autoritatile din Romania nu pot interzice inmatricularea masinilor cu volan pe partea dreapta, deoarece aceasta masura „ar duce la introducerea unei proceduri de „infringement” din partea Comisiei Europene pe un subiect pe care Curtea de Justitie a UE s-a pronuntat deja in defavoarea statelor membre care aveau astfel de restrictii”.

Lucrurile s-ar putea schimba insa din 2021, atunci cand perioada de tranzitie dintre UK si UE se incheie, iar masinile provenite din UK vor fi tratate asemenea oricarui alt vehicul care provine dintr-un stat tert din afara UE si nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi inmatriculate in tara noastra.

„Dat fiind interesul public ridicat pentru situatia autovehiculelor care provin din UK, in contextul Brexit, precizam si cu aceasta ocazie ca pana la data de 31 decembrie 2020 este in vigoare o perioada de tranzitie stabilita ca urmare a Acordului de retragere, dar care poate fi prelungita. In consecinta, pana la 31.12.2020 se accepta, in aceleasi conditii, omologarile UE emise de UK. Adica si autovehiculele cu volan pe partea dreapta care provin din UK vor putea primi CIV, daca respecta celelalte conditii aplicabile”, au declarat cei de la RAR.

Masinile cu volan pe partea dreapta, pericol pe sosele

Desi multi soferi aleg sa-si cumpere o masina din Marea Britanie, cu volan pe partea dreapta, datorita pretului scazut, instructorii auto din Romania le considera adevarate pericole pe sosea.

In urma doar cateva zile un tanar de 22 de ani aflat intr-o masina cu volan pe dreapta a provocat un accident soldat cu patru morti si patru raniti grav.

in acest context, RAR precizeaza ca daca un autovehicul inmatriculat in Romania cu volanul pe partea dreapta se prezinta la inspectie dupa ce i-au fost aduse modificari constructive, acesta va putea fi reomologat doar daca si postul de conducere a fost mutat pe partea stanga.

„Acest tip de autovehicul asigura o vizibilitate redusa in cazul depasirilor, soferul trebuind sa patrunda pe contrasens mai mult decat ar fi nevoie in cazul autovehiculelor cu volanul pe partea stanga, iar situatia devine si mai riscanta pe timp de noapte sau in conditii meteo nefavorabile (ceata, ploaie, ninsoare)”, precizeaza Politia Romana.

VIDEOCLIPUL ZILEI