Detaliile incredibile ale evadarii lui Carlos Ghosn din Japonia. Scenariu demn de un film de comedie

Detaliile incredibile ale evadarii lui Carlos Ghosn din Japonia. Scenariu demn de un film de comedie

Jurnalistii de investigatii de la Financial Times au dat detalii despre modul in care Carlos Ghosn a reusit sa paraseasca Japonia.

Fuga lui Carlos Ghosn din Japonia, acolo unde era pus sub acuzare pentru evaziune fiscala, este demna de un film de comedie. La o saptamana de la disparitia fostului sef al aliantei Renault-Nissan-Mitsubishi, cunoscuta publicatie Financial Times a dat primele detalii referitoare la modul in care el a reusit sa paraseasca tara.

Potrivit jurnalistilor de investigatii, Ghosn si-a pus la cale planul de evadare in cele mai mici detalii. Acesta ar fi platit o trupa de muzicanti sa ii orchestreze plecarea din tara. Aflat in arest la domiciliu si pazit 24 de ore din 24, Ghosn le-a transmis anchetatorilor ca a angajat trupa respectiva pentru a canta la o cina festiva, cu ocazia sarbatorilor. S-a ascuns in cutia unui contrabas si astfel a iesit din locuinta, fara ca pazitorii tai sa isi dea seama de ceva. A fost dus apoi pe un micut aeroport de langa Tokio si urcat intr-un avion privat, cu destinatia Istanbul.

Autoritatile au declarat ca Ghosn a fost ajutat in acest plan si de unul dintre avocatii sai, pentru ca avea nevoie de pasaportul libanez pe care judecatorii i-l confiscasera. Acesta era incuiat intr-un seif in locuinta pe care politistii i-o pusesera la dispozitie lui Ghosn. Desi omul de afaceri nu avea cheia seifului, avocatii sai o aveau.

Fuga lui Ghosn in Liban nu a fost deloc intamplatoare, pentru ca tara in care si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei nu are acord de extradare cu Japonia. El a ajuns la Beirut si si-a angajat o intreaga armata de mercenari sa il pazeasca zi si noapte.

Fostul sef al Aliantei este anchetat pentru ca si-a oferit compensatii in valoare de zeci de milioane de euro, in perioada in care conducea concernul si pentru ca a folosit banii companiei Nissan in interes propriu. Ghosn a respins toate acuzatiile. Daca va fi gasit vinovat, acesta risca pana la 15 ani de inchisoare.

VIDEOCLIPUL ZILEI