Autoritatile se pregatesc pentru constructia celui mai lung tunel din Romania. Unde va fi si cat va costa

Autoritatile se pregatesc pentru constructia celui mai lung tunel din Romania. Unde va fi si cat va costa

Autoritatile se pregatesc pentru construirea celui mai lung tunel rutier din Romania. Fiind vorba despre o investitie complexa, autoritatile romane au apelat la asistenta unor experti straini pentru intocmirea documentatiei.

Tunelul Meses va fi cel mai lung din Romania si face parte din proictul autostrazii Transilvania.

Licitatia pentru construirea celui mai lung tunel din Romania va fi lansata cel mai probabil in luna mai a acestui an, a anuntat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, potrivit Adevarul.

„Documentatia pentru demararea procedurii de atribuire este in curs de elaborare, urmand a fi transmisa pentru aprobare de catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice”, a spus ministrul.

Totodata, autoritatile romane au precizat ca au solicitat asistenta de la experti straini, a precizat directorul CNAIR, Sorin Scarlat.

„Fiind o lucrare de investitie cu un specific aparte – lucrarea de tunel e un obiectiv de constructie mai special – a necesitat inclusiv asistenta din partea unor experti de la o firma internationala renumita, pentru a pune la punct documentatia, pentru ca necesita in primul rand o lucrare de baza acele tunele. Necesita un sistem de monitorizare a traficului in acest tunel. Sunt niste experiente pe care alte state le au, din pacate, noi suntem in faza pionieratului si am apelat la aceasta experienta pentru a genera o documentatie matura si cu toate elementele tehnice, ca sa o putem scoate la licitatie”, a precizat acesta.

 

Tunelul Meses, cel mai lung tunel rutier din Romania

Tunelul Meses ar urma sa fie construit pe traseul Autostrazii Transilvania (Brasov-Cluj-Bors), in sectorul Mihaiesti-Suplacu de Barcau. Mai exact, acesta va traversa Muntii Meses la altitudinea de 400 de metri, in apropiere de orasul Zalau.

Cu o lungime de aproximativ 2,4 kilometri, tunelul de pe Autostrada Transilvania il va depasi astfel pe cel de pe Transfagarasan, care detine in prezent titlul de cel mai lung tunel rutier din Romania. Tunelul Capra-Balea, care se intinde pe o distanta de 884 de metri, a fost construit in 1972. Pentru realizarea sa au fost sapati peste 41.000 de metri cubi de piatra, folosindu-se 20 de tone de dinamita, potrivit transfagarasan.eu.

Valoarea totala a investitiei pentru constructia tunelului Meses a fost estimata la aproape 1,3 miliarde de lei.

VIDEOCLIPUL ZILEI