Ce acte sunt necesare pentru inmatriculare auto din strainatate

Ce acte sunt necesare pentru inmatriculare auto din strainatate

Acte inmatriculare auto din strainatate. Procesul de inmatriculare a unui autoturism din strainatate poate parea extrem de birocratic la prima vedere, insa trebuie sa stiti ca lucrurile nu sunt chiar atat de rele.

Inmatricularea unui autovehicul din strainatate poate fi un proces destul de simplu, in special daca stiti de la bun inceput ce aveti de facut!

Tocmai din acest motiv vrem sa va prezentam in randurile urmatoare pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a realiza inmatricularea unui automobil si actele de care aveti nevoie pentru a va completa dosarul.

Acte necesare pentru inmatriculare auto din strainatate

In primul si primul rand, incepem prin a va spune ca toate actele trebuie depuse neaparat de proprietarul masinii.

Citeste si: Ce acte sunt necesare la eliberarea numerelor provizorii (rosii)

In cazul in care acest lucru nu este posibil, puteti imputernici pe cineva sa faca asta. Imputernicitul va avea nevoie de o procura pentru a putea face toate demersurile necesare.

Acte necesare inmatriculare auto din strainatate:

       1. Cerere inmatriculare auto – completata cu toate datele personale solicitate;

       2. Fisa de inmatriculare completata cu datele proprietarului vizata de ANAF;

       3. Dovada platii taxei de inmatriculare (49 de lei) – poate fi achitata chiar la ghiseu, odata cu depunerea actelor;

       4. Buletinul solicitantului, atat in original, cat si in copie;

       5. Copie dupa contractul RCA, contract care trebuie incheiat pe numele proprietarului masinii;

       6. Actul care certifica dreptul de proprietate al solicitantului, atat in original, cat si in copie;

       7. Cartea de identitate a vehicului, atat in original, cat si in copie este pe lista de acte inmatriculare auto din strainatate.

       8. Chitanta pentru taxa placutelor cu numarul de inmatriculare (numar la rand – 40 de lei, numar preferential – 85 de lei) – poate fi achitata la ghiseu odata cu depunerea actelor.

9. Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român – 539 de lei

Important de precizat, in cazul in care ati achizitionat o masina la mana a doua din Romania, trebuie sa stiti ca lucrurile vor fi mult mai simple, fiind nevoie doar de transcrierea masinii.

Citeste si: Am facut calculul! Cat costa, de fapt, sa inmatriculezi o masina in Romania

Pe langa actele mentionate in randurile anterioare, veti mai avea nevoie de certificatul de inmatriculare al fostului proprietar, in acesta facandu-se transmiterea dreptului de proprietate.

In cazul in care proprietarul nu a optat pentru pastrarea numerelor de inmatriculare, veti avea nevoie si de acestea!

Acte necesare pentru inmatriculare auto din tari non-UE

Acte inmatriculare auto din strainatate. Atunci cand vorbim despre un autoturism care a fost achizitionat dintr-o tara care nu apartine Uniunii Europene, pentru inmatricularea acestuia veti mai avea nevoie si de un certificat de autenticitate al vehiculului, care este eliberat de Registrul Auto Roman contra unei taxe in valoare de 539 de lei.

Totodata, veti avea nevoie si de actele de inmatriculare eliberate de autoritatile de peste hotare, toate aceste acte urmand sa fie prezentate atat in original, cat si in copie.

Acte inmatriculare auto din strainatate. De asemenea, vi se va solicita dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice. Nu in ultimul rand, nu uitati nici placutele cu numerele de inmatriculare!

In cele din urma, pe langa documentele amintite anterior, veti mai avea nevoie si de dovada efectuarii formalitatilor vamale de import definitiv, in original sau in copie legalizata.

VIDEOCLIPUL ZILEI