Un tribunal italian a decis: modelul Ferrari 250 GTO este o... opera de arta!

Companiile interesante sa produca modele replica ale foarte cunoscutului Ferrari 250 GTO nu vor mai putea face asta. De ce? Un tribunal italian a decis ca modelul clasic Ferrari este o "opera de arta".

Presa de specialitate sustine ca totul a plecat de la o plangere facuta de cei de la Ferrari la un tribunal comercial din Bologna. Gigantul italian a deschis o actiune impotriva unei companii din Modena, care avea in plan construirea unor replici 250 GTO.

Producatorul a depus o petitie legata de drepturile asupra designului si ale proprietatii intelectuale ale modelului, solicitand ca acestea sa fie recunoscute oficial.

Tribunalul comercial a decis in favoarea producatorului italian de masini sport, hotarand ca modelul Ferrari 250 GTO este o "opera de arta" si nu poate fi copiat sau reprodus.

In decizia sa finala, tribunalul sustine ca "personalizarea liniilor masinii sau elementele estetice care fac din modelul 250 GTO o masina unica si recognoscibila" este strict interzisa. Mai mult, judecatorul a enumerat, printre motive, si "numeroasele premii" pe care masina le-a castigat de-a lungul deceniilor.

Sa ne amintim ca producatorul italian a construit doar 36 de exemplare originale Ferrari 250 GTO, dar industria modelelor replica ale acestui clasic este si mai prolifica.

Nu stim daca super-producatorul din Modena s-a plans si in legatura cu asta dar, si suntem absolut siguri, are legatura cu procesul in sine.

Din acest moment, toti cei care se gandesc sa construiasca replici ale acestui model nu vor mai putea face asta fara sa incalce hotararea judecatoreasca si sa aiba de-a face cu legea.

Modelul Ferrari 250 GTO e vazut de toata lumea ca cel mai valoros model de serie construit vreodata si anul trecut, in luna august, un exemplar construit in 1962 a fost vandut, la licitatie, pentru suma de 48.405.000 dolari.

Ce inseamna asta? Pur si simplu, masina valoareaza mai mult decat greutatea ei in aur. Mai ca imi doresc si eu unul...

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter