Prototipul Porsche 754 T7: legatura lipsa cu modelul 911!

Articol scris de Marian P. , in data de 19 Martie 2019

In momentul in care Porsche a decis sa inlocuiasca de pe piata senzationalele masini sport 356, si-a asumat un risc cu adevarat serios. Asta chiar daca departamentul de vanzari al marcii a sustinut, tot timpul, ca "nu e vorba despre o masina complet noua", ci doar un alt mod de a ii multumi pe fanii modelului 356.

In 1963, Porsche a prezentat modelul 901 (sau 911, asa cum il stim in zilele noastre) si a venit cu ideea unei noi serii care a avut exemple si exemplare timp de peste cinci decenii. Cu toate acestea, exista un prototip foarte putin cunoscut, care este pozitionat intre 356 si iconicul Porsche 911.

Atunci cand Ferry Porsche isi nota ideile despre cum ar trebuie sa arate noul model, a pus pe hartie "doua locuri cu scaune confortabile, oglinzi laterale integrate in aripi si acces interior mai facil". Masina urma sa pastreze caracterul sport al predecesoarelor sale, dar si posibilitatea unei folosiri mai usoare in fiecare zi.

Pe vremea aceea, Porsche nu avea un studio de design, ceea ce inseamna ca felul in care arata masina era doar rezultatul cerintelor ingineresti. Cateva studiouri si-au oferit ajutorul, dar Ferry i-a refuzat pe toti, asa ca primele desene care semanau cu ceea ce-si dorea marele patron au venit din partea fiului sau, Ferdinand Alexander Porsche, cel responsabil pentru prototipul Type 754 T7.

Asezata langa un model incipient 901, in muzeul Porsche din Germania, devine foarte clar cat de apropiate sunt cele doua masini. Da, 754 a insemnat inceputul botului caracteristic si a farurilor facute cunoscute de 901, dar si a multor altor elemente pastrate multa vreme de acesta.

Este vorba despre o masina care se afla la fundatia modelului modern 911. Motorul sau in patru cilindri de pe 356 Carrera 2, care a fost indelung testat, producea nu mai putin de 130 de cai putere. Viteza maxima ajungea la 200 de km/h, dar motorul s-a dovedit prea putin puternic pentru o masina de serie. Asta a fost si concluzia la care au ajuns si specialistii firmei, care au inceput lucrul la motorul in sase cilindri sinonim cu modelul 911 de astazi.

Inca din 1962, prototipul Type 754 a fost folosit pentru a rafina si imbunatati noul propulsor, desi drumul n-a fost deloc usor. A fost nevoie de modificari la motorul de 2,2 litri, toate facute de-a lungul timpului, pana la rezultate care se apropie de actuala generatie.

Exista si o diferenta extrem de importanta intre aceasta masina si modelul de serie care a devenit. Type 754 beneficia de un "notch" distinctiv, care parea sa mareasca spatiul pentru cap din cabina. Desi o masina practica, Ferry Porsche era hotarat ca inlocuitorul lui 356 sai fie un coupe. Pana la urma, modelul 901 a renuntat, din 1963, la scaunele din spate pentru un acoperis sport, design creat tot de fiul lui Ferry, Ferdinand Alexander Porsche.

Prototipul Type 754 a jucat un rol vital in istoria mai cunoscutelor Porsche 901 si 911 si a avut o contributie vitala asupra uneia dintre cele mai cunoscute masini sport din lume. Poate ca modelul 901 a cucerit publicul la Frankfurt Motor Show 1963, dar Type 754 se mandreste cu un loc important in Muzeul Porsche din zilele noastre.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Sfarsitul lunii iulie ne aduce in prim plan o licitatie extrem de interesanta care are in centru un model Ford Sierra RS500 Cosworth, exemplar care a luat startul in sezonul...
de - 12 Iulie 2019
Anul 2019 este un an aniversar pentru cei de la Citroen, francezii sarbatorind acum nu mai putin de o suta de ani de la infiintare. Un secol de existenta reprezinta...
de - 5 Iulie 2019
Companiile interesante sa produca modele replica ale foarte cunoscutului Ferrari 250 GTO nu vor mai putea face asta. De ce? Un tribunal italian a decis ca modelul clasic Ferrari este...
de - 2 Iulie 2019
Pasionatii auto din tara noastra au in fata un sfarsit de saptamana care se anunta extrem de interesant, in data de 29 iunie fiind programat Concursul de Eleganta de la...
de - 27 Iunie 2019

Cele mai noi anunturi

Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare