Porsche 597 Jagdwagen a fost cea mai rapida masina 4x4 a anilor ’50

Articol scris de A. Manole, in data de 5 Octombrie 2016

Porsche 597 Jagdwagen este o masina 4x4 conceputa de producatorul german in anul 1953. Ea a fost destinata armatei germane si a fost un autovehicul comparabil cu cele produse de Jeep, Land Rover, Kubelwagen sau, intr-o mai mica masura, cu Unimog. Masina a fost dezvoltata initial ca un prototip pentru o licitatie a armatei germane dupa Al Doilea Razboi Mondial dar nu a intrat niciodata in productia pentru armata din cauza faptului ca DKW Munga a fost aleasa in locul ei din motive economice.

Armata germana, care se afla in plina expansiune atunci, a solicitat un vehicul produs in Germania, cu tractiune integrala si cu o greutate de un sfert de tona. Ofertele au fost cerute de la Auto Union, Borgward si de la cel mai surprinzator furnizor, Porsche. Ei bine, asa cum probabil va asteptati, Porsche a fost compania care a oferit o masina, Porsche 597, ce a intrecut toate asteptarile, ea iesind cel mai bine la testele efectuate de specialistii militari.

Din pacate masina nu a fost aleasa, asa cum v-am spus deja, motiv pentru care compania germana a decis sa vanda Jadgwagen catre civili. Jagdwagen se traduce in limba romana prin „masina de vanatoare” si a fost produsa, asadar, in numar limitat. Doar 71 de unitati au iesit pe poarta fabricii, iar dintre acestea aproximativ 15 au rezistat eroic pana in zilele noastre.

Si ca sa intram un pic si in detaliile masinii, va spunem ca ea a avut infuente de design de la Kubelwagen-ul celor de la Volkswagen, ceea ce nu este neaparat o supriza avand in vedere ca Ferdinand Porsche a conceput Kubelwagen-ul pentru scopuri militare in Al Doilea Razboi Mondial.

La fel ca si Kubelwagen, Porsche 597 Jagdwagen a avut suspensii independente pe fata si pe spate dar si un sasiu plat, ceea ce ii permitea sa treaca cu usurinta peste zapada si noroi, sau chiar prin apa. Primele masini au fost identice, si au fost echipate cu un motor de 1,5 litri, folosit si la Porsche 356.

Mai tarziu, Jagdwagen a primit imbunatatiri, si aici ne referim la un motor mai puternic de 1,6 litri care oferea un pic mai multi cai putere. Transmisia folosita era una cu cinci trepte de viteza, care era capabila sa sustina viteza de 100 kilometri/ora... de aici vine si renumele de una dintre cele mai rapide masini 4x4 ale acelor vremuri.

Asa cum probabil va ganditi deja, Porsche 597 Jagdwagen sunt acum extrem de cautate printre colectionari. Si ca sa va dam un exemplu in acest sens va spunem ca un exemplar detinut de Jerry Seinfeld a fost vandut pentru suma de 330.000 dolari la o licitatie care s-a desfasurat anul acesta in Statele Unite.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

E un moment important pentru iubitorii de masini, unul in care restaurarea si modernizarea masinilor mai vechi devine o afacere excelenta. De aceea, pe langa multele variante Porsche deja existente...
de - 20 Martie 2019
Trebuie sa incepem cu ceea ce e evident: a fost nevoie de 6.000 de ore pentru a construi aceasta combinatie extrema de masina. Este vorba despre un Chevrolet din 1937,...
de - 19 Martie 2019
In momentul in care Porsche a decis sa inlocuiasca de pe piata senzationalele masini sport 356, si-a asumat un risc cu adevarat serios. Asta chiar daca departamentul de vanzari al...
de - 19 Martie 2019
In 1975, in momentul in care Jaguar lansa noul XJ-S, toata lumea a urat masina. Ca succesor spiritual al celebrului XKE, noul model de top creat la Coventry nu a...
de - 15 Martie 2019

Cele mai noi anunturi

Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare