Va intereseaza un Jaguar XJS V12? Iata unul care pare cu adevarat chilipir...

1992 Jaguar XJS V12

In 1975, in momentul in care Jaguar lansa noul XJ-S, toata lumea a urat masina. Ca succesor spiritual al celebrului XKE, noul model de top creat la Coventry nu a reusit sa impace nici clientela, nici entuziastii marcii. E foarte adevarat ca stilul oarecum conservator i-a adus, totusi, acestui Grand Tourer V12 si cativa admiratori.

Pe langa aceste "voturi" negative, criza de combustibil europeana a dus la vanzari foarte proaste pentru XJ-S. Productia a fost oprita temporar dupa doi ani si nimeni nu a observat. Nici macar publicitatea oferita de aparitia in filmul "Return of the Saint", cu Simon Templar in rolul principal, nu a reusit sa-i imbunatateasca cifrele de vanzare.

De fapt, perceptia publicului a fost atat de rea ca si granzii de la Jaguar au refuzat sa conduca masina. Cu toate acestea, in ciuda documentelor celor de la Leyland din perioada respectiva, modelul XJ-S (mai tarziu XJS) a reusit sa iasa din umbra versiunii XKE, si asta doar prin meritele sale.

Dupa o productie de 21 de ani si 115.000 exemplare iesite pe portile fabricii, XJ-S a reusit, pana la urma, sa genereze ceva popularitate in anii '80. Chiar si in aceste conditii, si spunem asta doar pentru cei interesati, XJ-S a fost si va ramane superior lui XKE la aproape toate capitolele. Asta inseamna si ca masina ar putea fi o investitie solida, chiar si in zilele noastre.

Masina prezentata in acest articol este o versiune imbunatatita si refacuta pentru a depasi varsta si designul specific anilor '80. Sub capota ne intalnim cu acelasi motor V12 de 5,3 litri, o versiune a motorului in 12 cilindri gasit pe seria a treia XKE, propulsor care ofera mai multa putere si o viteza maxima de peste 240 de km/h.

Modelul benficiaza de o combinatie de culori tipica masinilor Jaguar, adica albastru deschis metalic si un interior somptuos de piele crem, asa ca nu poate fi vorba despre costuri actuale mai mici.

Un element interesant al acestei versiuni este ca a fost echipata cu jante multi-spita, care le inlocuiesc pe cele standard cu cinci spite. Daca aruncati o privire si la kilometraj, veti vedea ca masina nu a ajuns decat la putin peste 61.000 de km.

In plus, daca ne uitam la fotografii si la conditia in care se afla masina, nu ni se pare deloc surprinzator ca arata foarte bine, ca de-abia iesita din fabrica. Pentru a convinge, vanzatorul masinii sutine ca aceasta a fost mereu pastrata in garaj.

Tot ceea ce ne ramane este sa speram ca nu va veti uita la consumul masinii si ca va dati seama ca acest model a fost foarte usor trecut cu vederea in momentul aparitiei pe piata si, intr-un fel, inca mai este.

Cu o valoare acum in crestere este, poate, momentul in care ar trebui sa profitati de o piata suprasaturata si sa va bucurati de o astfel de masina rara, cu putini kilometri la bord. Cei interesati pot chiar participa la licitatie, eveniment care va avea loc la Charlotte Harbor Event Center.

Newsletter

Whatsapp