Asa arata cel mai ieftin Zagato acum pe piata!

1974 Zagato Zele 100

Trebuie neaparat sa incepem cu ceva istorie: Zagato, constructorul italian de masini, localizat in nord-estul localitatii Milano si cunoscut in special pentru masinile sale sport si GT, a trecut, ca orice alt producator, prin perioade extrem de dificile in trecut.

De exemplu, la sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70, piata traditionala a companiei italiene, incantata de frumusetile construite manual de Zagato, a fost aproape complet preluata de modele mai accesibile ale unor producatori "pe val" in acel moment, printre care Ford sau Opel.

Asta a dus la reorientarea oarecum fortata a celor de la Zagato catre un segment complet nou pentru companie si la prezentarea, la Geneva Motor Show in 1972, a micro-masinii electrice Zele.

Total diferita de creatiile foarte cunoscute ale producatorului italian, Zele beneficia de o caroserie complet construita din fibra de sticla si un sasiu modificat imprumutat de la modele ca Fiat 500 sau Fiat 124.

Masina a avut trei versiuni diferite, 1000, 1500 si 2000, aceste cifre reprezentand puterea ca wati a motorului electric. In plus, modelul a fost vandut, sub sigla Elcar, si in Statele Unite, asa ca a fost produs in aproximativ 500 de unitati.

Unul dintre aceste vehicule extrem de rare a fost scos la licitatie pe 5 septembrie, in Londra, la evenimentul celor de la RM Sotheby’s "The Weird & Wonderful Collection".

Este vorba despre versiunea Zele 1000, care beneficiaza de baterii de 12 volti si, incarcata in mod corespunzator, poate avea o autonomie de 80 de km. Procesul de incarcare este unul simplu, fiind necesara o sursa de curent si, binenteles, un transformator.

In primii sai 11 ani, masina a fost folosita in mod regulat de proprietar iar apoi, in 1985, a fost vanduta unui colectionar particular. In 2011, acesta a restaurat complet masina electrica, iar fotografiile din timpul procesului sunt atasate masinii in acest moment, asa ca cel care o va cumpara va avea si dovada muncii specialistilor.

Atunci cand a fost lansata, masina era valabila in doar sapte culori. Acest model de vanzare este galben, iar specialistii se asteapta sa aduca, la licitatie, undeva intre 6.000 si 13.000 de dolari. Interesati?

Videoclipul zilei

Newsletter