Doliu in Formula 1. Legendarul Niki Lauda a murit la varsta de 70 de ani

Triplul campion mondial Formula 1 Niki Lauda a murit la varsta de 70 de ani, la noua luni dupa un transplant de plaman, conform BBC.

Austriacul legendar a debutat in Formula 1 cu echipa March, in 1971, apoi a trecut la British Racing Motors, in 1973. El a impresionat fara a avea un monopost competitiv, astfel ca Enzo Ferrari l-a angajat, in 1974. In acel an, Lauda a castigat prima cursa, Marele Premiu al Spaniei, si a terminat sezonul pe locul 4.

In 1975, Lauda a cucerit primul sau titlu mondial, cu Ferrari, urmat de un al doilea, in 1977.

Momentul cel mai marcant din viata legendarului pilot austriac a avut loc in 1976, cand Niki Lauda a suferit un grav accident. La Nurburgring a iesit de pe pista, a lovit zidul de protectie, iar monopostul sau a luat foc. A fost scos cu dificultate din masina care ardea ca o torta si a fost dus la spital, unde preotul i-a citit ultimele rugaciuni.

Dupa 40 de zile de la cursa din Germania, Lauda era din nou in cockpit, realizand probabil cea mai spectaculoasa revenire din lumea sportului. Insa accidentul din 76 i-a marcat viata definitiv, dupa ce focul i-a ars fata, iar fumul i-a afectat plamanii.

Desi a ratat doua curse, Niki Lauda a luptat in sezonul 1976 pentru titlul mondial, pe care l-a pierdut la numai un punct de rivalul sau James Hunt de la McLaren. Aceasta rivalitate istorica a fost ecranizata in 2013, in filmul Rush.

Din 1978, Lauda a trecut la Brabham, echipa condusa atunci de Bernie Ecclestone, cel care avea sa-i dea Formulei 1 grandoare si stralucire. Fara rezultate notabile, austriacul a decis sa se retraga la finalul sezonului 1979.

El a revenit in Marele Circ in 1982, la McLaren, echipa cu care a castigat al treilea sau titlu mondial in 1984, la numai 0,5 puncte avantaj fata de coechipierul sau Alain Prost.

Niki Lauda s-a retras definitiv de pe pistele de Formula 1 in 1985, dupa 25 de curse castigate.

Lauda „a murit linistit” luni, a informat familia sa.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
PRETURI MAZDA 3: DIFERENTA INTRE ROMANIA SI JAPONIA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter