Cine este Pierre Gasly, singurul Francez din ultimii 20 de ani care a castigat o cursa de Formula 1

Cine este Pierre Gasly, singurul Francez din ultimii 20 de ani care a castigat o cursa de Formula 1

Nu foarte multi auzisera de Pierre Gasly pana ce acesta nu a castigat o cursa de Formula 1. Este singurul francez din ultimii 20 de ani care a inregistrat o asemenea performanta. Cine este Pierre Gasly si ce trebuie sa stii despre el?

Pierre Gasly nu trezea atentia nimanui, insa de cand tanarul a castiat prima lui cursa de Formula 1, acesta a ajuns in lumina reflectoarelor. Este singurul francez din ultimii 20 de ani care a castigat o cursa de Formula 1. Cine este acesta si ce trebuie sa stii despre el?

Cum a inceput cariera lui Pierre Gasly?

Perre Gasly s-a nascut in anul 1996, iar pilotul in varsta de 24 de ani si-a facut debutul in karting in anul 2006, iar in anul 2008 s-a inscris intr-un campionat mai puternic, inainte sa isi faca debutul pe scena internationala in 2009.

Citeste si: Ce salariu va avea Sebastian Vettel la echipa de Formula 1 Aston Martin

In anul 2011, Gasly a debutat in Campionatul Francez F4, unde a condus un monopost in categoria de 1.6 litri. A reusit sa urce pe podium de 7 ori, iar in anul 2012 a debutat in Formula Renault, unde a condus o masina cu motor de 2.0 litri.

In 2014, Gasly a debutat in Formula Renault 3.5, unde a concurat pentru Arden in echipa de juniori a celor de la Red Bull. In acest campionat a reusit sa castige 8 curse, din 17 curse.

Debutul in GP2 a sosit in 2014, atunci cand a concurat pentru Caterham Racing, atunci cand pilotul Tom Dillmann nu a putut sa concureze pentru echipa britanica. In 2017, Gasly a condus pentru Team Mugen, un monopost Honda cu insemnele Red Bull in Super Formula din Japonia.

Gasly a concurat chiar si in Formula E, cand a condus o singura data pentru Renault e.dams, unde l-a inlocuit pe Sebastian Buemi pentru cursa din New York.

Cand a debutat Pierre Gasly in Formula 1?

Debutul lui Pierre Gasly in Formula 1 a fost in anul 2015, cand acesta s-a alaturat celor de la Red Bull Racing ca pilot de rezerva. Prima cursa in care acesta a concurat a fost in Marele Premiu al Maleziei. Totusi, francezul nu a impresionat.

Francezul a devenit pilotul oficial al celor de la Toro Rosso pentru sezonul din 2018 si a obtinut primele puncte in cursa din Bahrain, unde a terminat pe locul 6.

In anul 2019, Pierre Gasly s-a alaturat celor de la Red Bull, unde a fost coechipier cu Max Verstappen, dupa plecarea lui Daniel Ricciardo la Renault. Cel mai bun rezultat a fost in Marele Premiu al Marii Britanii, unde acesta a terminat pe locul 4.

Gasly a reusit sa urce pentru prima data pe podium in Marele Premiu al Braziliei, unde a terminat pe locul 2. In anul 2020, francezul a continuat sa concureze pentru aceeasi echipa, care si-a schimbat numele in Scuderia AlphaTauri.

Cea mai mare surpriza a furnizat-o cu ocazia Marelui Premiu al Italiei, atunci cand Gasly a reusit sa castige prima sa cursa de Formula 1. A devenit si singurul francez care castiga o cursa de Formula 1, de la victoria lui Olivier Panis din anul 1966, la Monaco.

VIDEOCLIPUL ZILEI