Rusii au inventat primul ATV amfibiu de transport persoane

Wamah Avtoros Shaman

Daca iti plac aventurile off-road, suntem siguri ca acest nou vehicul proiectat si executat de o firma din Rusia te va incanta: Wamah Avtoros Shaman este un ATV 8x8 care, cu 12 pasageri la bord, poate pluti, se poate rostogoli sau poate urca pe aproape orice fel de teren. Din pacate, acest vehicul nu poate fi folosit pe strazi ci doar in conditii foarte dure de off-road.

Shaman este mai mare decat un Chevrolet Suburban 4x4 la toate capitolele. Modelul Suburban are 6 metri lungime, 2 latime si peste 1,8 metri inaltime. Ei bine, Shaman, cu 6,5 metri lungime, 2,5 latime si 2,7 inaltime, este cu adevarat un vehicul mare.

Garda la sol a modelului rusesc ajunge pana aproape de 46 de cm, in timp ce zona de virare se afla undeva sub valoarea de 7,5 metri. De vreme ce primul si ultimul rand de roti pot vira in directii opuse, aceste cifre sunt ajutate si de abilitatea masinii de a se conduce aproape singura.

Pana la urma, insa, nu marimea este cea care ne-a atras atentia in mod special, ci dibacia cu care aceasta masina reuseste sa depaseasca obstacolele off-road. Toate cele opt roti sunt echipate cu pneuri cu presiune scazuta, toate sunt roti motoare si au suspensii independente.

Vehiculul vine cu mai multe moduri de condus, printre care modul "rac" sau modul "arivist". Ultimul poate urma drumuri intortocheate sau incurcate, de vreme ce primele patru roti si ultimele patru vireaza in directii opuse.

Partea de dedesubt a lui Shaman este realizata din spuma si are forma unei barci, asa ca poate tine apa deoparte. Producatorul a ales, insa, sa nu riste si a dotat masina cu pompe de inalta performanta, care pot elimina 200 de litri de apa pe minut, in caz ca aceasta patrunde in interiorul modelului.

In configuratia standard, Shaman poate atinge 70 de km/h pe uscat si peste 2 km/h pe apa, dar echipat cu o elice, poate ajunge si la aproape 7 km/h in mediul acvatic.

Masina se remarca, de aceasta data nu tocmai pozitiv, si la capitolul consum: cei 146 de cai putere ai motorului diesel Iveco consuma aproximativ 30 de litri la 100 de km. Din aceasta cauza, cu un rezervor de 260 de litri, Shaman are o autonomie de maximum 1.000 de km intre alimentari.

Wamah Avtoros Shaman poate fi configurat cu scaune pentru 9 pana la 12 pasageri, plus soferul, dar si, in configuratia "de vanatoare", cu paturi pentru patru persoane.

Pretul de baza al unui ATV Shaman este de 200.000 de dolari. La acestia se adauga, optional, si cei 5.200 de dolari pentru elicea necesara vitezei pe apa iar, daca selectezi toate optiunile acestui vehicul, poti ajunge la aproximativ 240.000 de dolari.

Daca va place acest model, avem si o veste proasta: masina este la vanzare, in acest moment, numai in Rusia. Cu toate acestea, avand in vedere ca nu poate fi condusa pe drumurile publice, exista posibilitatea sa puteti cumpara acest vehicul si, eventual, sa platiti pentru transportul sau in orice parte a lumii.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter