Top 10 nume de masini care si-au pierdut stralucirea

Unele dintre cele mai memorabile nume au aparut pentru prima data pe modele de masini de neuitat, care au lasat amprente permanente in cultura auto.

Istoria nu iarta si pastreaza nume cu rezonanta. Pentru multi, aceste nume ar trebui sa se schimbe subsecvent pentru modelele de masa pentru a le da acestora o imagine aparte si a oferi clientilor un nou spirit si mai mult entuziasm.

Iata mai jos, cateva dintre cele mai renumite nume de masini, care din pacate au fost date uitarii... cel putin unele dintre ele:

1. Pontiac Bonneville

Pontiac Bonneville convertible a fost o masina produsa in 1957 in editie limitata, in doar 630 de exemplare si a fost echipata cu motor pe injectie care avea un pret enorm de 5300 dolari, reprezentand aproximativ 49.000 dolari in zilele noastre.

Bonneville, cunoscuta si sub numele de Parisienne in Canada pana in anul 1981, si partenerul sau de plaftorma Grand Ville, sunt unele dintre cele mai mari modele ale Pontiac.

2. Chevrolet Impala

Impala a inceput ca model special 1958 Bel Air, avand un stil incantator. Dotata cu un triplu carburator 348CI V8, modelul Impala din 1958 a fost o masina extrem de dorita.

Desi Impala a fost produsa in masa asa cum era atunci, versiunea Super Sport si motoarele mari au facut-o sa fie interesanta pana in anii 1960. In 1965, luxosul Caprice a facut-o sa scada in preferinte, iar doua decenii mai tarziu Impala a fost retrogradata la masina de politie si taxi.

Intre 1994 si 1996 Impala SS si-a rascumparat pentru scurt timp numele, iar versiunea anilor 2000 a fost una anonima. Masina curenta a celor de la Chevrolet este mult imbunatatita, dar inca este una de masa.

3. Shelby sau Ford Cobra

In incercarea de a valorifica imaginea performanta Shelby Cobra in anii 1960, Ford a raspandit destul de putin numele, pe care il detinea. Acest nume a aparut in mai multe parti ale Shelby Mustang in anii 1965-1967, si a fost integrat mai apoi in numele lor in 1968-1970. In acelasi timp, Ford a denumit Cobra si masinile lor „muscle car” de marime medie.

4. AMC AMX

Impatimitii de „muscle cars” isi amintesc cu drag de AMX, versiunea cu ampatament scurt cu doua locuri a AMC, produsa de American Motors Corporation din 1968 pana in 1970.

Dupa anularea AMX, AMC a mutat insigna la modelul de performanta Javelin din 1971. Dupa ce si Javelin a fost retrasa, de asemenea, AMC a scos Cobra II si a transformat AMX intr-un pachet batator la ochi pentru masina compacta Hornet si, mai apoi pentru micuta masina Spirit.

5. Dodge Charger

Dupa ce si-a faurit drumul in nisa unica de masini sportive/muscle cu Charger din 1966 pana in 1974, Dogde si-a mutat insigna la un coupe cu un „lux cu carater personal” in 1975. Publicul a fost incantat, dar noua clona a Chrysler, Cordoba, a primit cu mult mai multe laude din partea impatimitilor.

In anii 1980 cei de la Dodge au lipit emblema Charger la o coupe-ul hatchback cu tractiune pe fata - Omni, si exista, de asemenea, si o versiune Shelby.

Rascumpararea a venit in 2006 cu o versiune Charger sedan disponibila cu motorul HEMI V8. Astazi clientii pot cumpara Charger Hellcat cu 707 cai putere si o viteza maxima de 328 kilometri/ora.

6. Mercury Cougar

Modelul Cougar, fabricat intre 1967 si 1970 a fost o masina eleganta, in timp ce versiunea dintre 1971 si 1973 a fost un pic mai estompata. A treia generatie, produsa intre 1974 si 1976 a revenit oarecum la originile sale si a fost construita pe o noua platforma, fiind desemnata a face parte din piata masinilor de lux.

Intre 1977 si 1979 masina a avut parte de schimbari radicale, dar doar in plan de marketing. Pentru multi ani Cougar a fost un nume important al companiei Mercury.

7. Ford Mustang Mach 1

Aceasta a fost o masina orientata catre performante si a fost prezentata pentru prima data in anul 1968, fiind folosita mai apoi si intr-o serie de filme precum Diamonds Are Forever, din seria James Bond sau Marked For Death cu Steven Segal. In plus un Ford Mustang Mach 1 din 1971 a aparut si intr-un episod din celebra emisiunea de la BBC, Top Gear.

8. Maserati Ghibli

Maserati Ghibli a fost numita asa dupa o furtuna de vant din Africa de Nord si a fost un GT clasic si una dintre cele mai frumoase masini produse vreodata. In anul 1992, Ghibli a aparut pentru scurt timp intr-o masina rapida cu doua usi bazata pe modelul BiTurbo.

9. Porsche Carrera

Este greu de crezut ca pana si Porsche ar putea elimina un nume mare, precum Carrera. Castigand in clasa sa in cursa Panamerica, Porsche a marcat aceasta realizare prin utilizarea „Carrera” intr-o versiune cu motor de inalta performanta.

Numele a fost reluat in masina de curse cu motor central din 1964, iar mai apoi pentru super-speciala masina Carrera RS din 1973-1974. La mijlocul anilor `80, toate masinile 911 erau denumite Carrera, aceasta practica continuand si in zilele de azi.

10. Ferrari California

Va puteti gandi la un nume mai bun decat California pentru o decapotabila Ferrari care prinde 313 kilometri/ora? Nici Ferrari nu a gasit altceva mai bun, asa ca nu puteti sa ii invinovatiti pentru ca au imprumutat numele de la masina lor clasica 250GT Spyder California, produsa in doar 106 exemplare intre 1957 si 1961.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter