Studiu: Cat de sigur este viitorul soferilor de taxi odata cu sosirea Uber?

Uber

Daca esti sofer de taxi intr-un oras in care exista serviciul Uber, studiul urmator iti va demonstra ca ar trebui sa te ingrijoreze mai mult salariul tau decat ideea ca vei ramane fara slujba.

Una dintre cele mai serioase plangeri impotriva Uber este legata de impactul economic negativ asupra meseriei de sofer de taxi. Conform unui studiu recent, impactul nu este deloc atat de deranjant.

Publicat la Universitatea Oxford, studiul ia in calcul impactul serviciului Uber in orasele mari, intre anii 2009 si 2015. Conform unuia dintre cercetatori, este pentru prima data cand cineva se uita serios la impactul pe care serviciul Uber il are asupra locurilor de munca.

"Poate ca serviciul Uber este nava amiral a economiei de piata, dar acest studiu dovedeste ca in nici una dintre zonele de competitie nu au disparut locurile de munca", a declarat acesta.

Desi numarul soferilor Uber a crescut cu 50%, aproape acelasi lucru s-a intamplat cu soferii de taxi (poate intr-un procent mai mic). In ceea ce priveste salariile, soferii Uber castiga cu 10% mai mult acum, iar soferii de taxi cu 10% mai putin.

Acest lucru, conform studiului, se intampla deoarece soferii Uber isi folosesc mai eficient timpul si serviciile, lucru care duce, logic, la o crestere a veniturilor.

Studiul nu spune aproape nimic despre numarul de curse din cele doua cazuri, dar avertizeaza ca ar trebui sa luam in calcul toate datele inainte de a lua o decizie.

"Efectele unei decizii neinformate pot fi complexe. Poate ca exista soferi care castiga mai putin, dar Uber a creat noi locuri de munca, introducand notiunea de "a te angaja pe tine insuti" cu tot ce inseamna asta", a mai declarat cercetatorul.

Studiul vine dupa un raport recent, care a scos la iveala faptul ca soferii Uber "cu norma intreaga" vor incerca si zonele cu tarife mai mari, chiar daca vor fi nevoiti sa doarma in masina.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE FURA CEL MAI DES LA MODELELE BMW?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter