Sediul BMW din Munchen sau Turnul celor Patru Cilindri! Cum a luat nastere?

Articol scris de C. Zanfir , in data de 8 Martie 2018

Asa cum v-am promis, va voi vorbi in acest articol despre povestea din spatele sediului BMW sau, asa cum il cunoaste toata lumea, Turnul celor Patru Cilindri din Munchen.

La baza acestui articol stau mai multe surse, caci am adunat informatii ca sa va pot construi un articol de incredere, insa cea mai generoasa sursa este cartea “Never stand still” scrisa de Alexandru Dobai.

Asadar, sa incepem povestea despre Turnul BMW: cei patru cilindri din Munchen.

Perioada anilor 1960 se arata foarte buna si foarte infloritoare pentru compania bavareza. Constructorul celor mai puternice masini de top trecea in vremea aceea printr-o expansiune care era greu de privit de catre alte branduri competitoare.

BMW incepea sa arate ca este de neegalat si ca in viitor se va aseza pe aceeasi linie cu brandurile premium care ofera masini puternice si frumoase. Avand in vedere ca nemtii cresteau vazand cu ochii, venise momentul se aiba un sediu impunator, un sediu care sa vorbeasca despre ei si care sa le puna emblema intr-o lumina demna de cel mai important constructor auto al vremii.

Se discuta pe atunci despre un sediu in care sa se deruleze productia, dar si despre un sediu central unde sa se regaseasca birourile, salile de mese, personalul administrativ si chiar parcarile celor care veneau zilnic sa munceasca acolo.

Daca sediul pentru productie a fost rezolvat prin cumpararea Glas Automobilwerke in 1966, ramanea problema sediului central care trebuia sa intregeasca imaginea premium pe care BMW si-o construise deja chiar si pentru acele timpuri.

Directorul de productie din perioada 1961-1971, Herrmann Gieschen, propune in cadrul unei intalniri cu Adunarea Generala a Actionarilor planurile pentru cladirea administrativa ce va urma sa ocupe o bucata din pamantul din Munchen.

In urma acestei intalniri a fost ales locul. Bucata de pamant avea o suprafata de 28.210 metri patrati si era imprejmuita de Petuelring, Lerchenauer Strasse, turnul de televiziune ce fusese inaugurat in 1968 si complexul construit ce avea sa gazduiasca Jocurile Olimpice din 1972.

Aceasta bucata de pamant goala avea niste vecini pe masura, iar BMW si-a dat seama rapid ca o constructie comuna, banala si obisnuita ar fi palit in fata celor care il imprejmuiau. Asa ca a gandit rapid ca are nevoie de o arhitectura serioasa, personalizata, o arhitectura care sa se diferentieze de ceea ce se afla in jurul lor si care sa poata fi vazuta cu usurinta si de la inaltime.

Compania bavareza lanseaza un concurs in care trebuiau sa fie evaluate ofertele cele mai interesante ale celor 8 arhitecti participanti. In aprilie 1968 se emite caietul de sarcini pentru constructia ce urma sa ocupe bucata de pamant unde se va afla sediul. 14 mai 1968 este data la care se da startul competitiei, urmand ca aceasta sa fie incheiata in luna august 1968.

Juriul a fost format din numerosi profesori de arhitectura de la universitati de renume. Din pacate, juriul nu gaseste niciun arhitect participant care sa respecte cu strictete caietul de sarcini si care sa ofere intocmai ce-si doreau ei, asa ca locul intai nu a fost ocupat de nimeni. Insa iata ca ceea ce numim azi turnul celor patru cilindri avea sa aiba un inceput.

Karl Schwanzer castigase locul doi in aceasta competitie. Era cunoscut pentru ca proiectase sediul Philips si pentru cateva reprezentate BMW.

Schwanzer a gandit ca sediul BMW avea sa aiba forma unei frunze de trifoi, parcarea trebuia sa fie la subsol, partea superioara fiind ceea ce nemtii isi doreau sa se numeasca turn administrativ. Imediat langa turnul BMW se afla si un muzeu sub forma de bol pe care este asezata emblema BMW.

Pe turnul celor patru cilindri, Schwanzer decide ca ar fi foarte bine sa fie asezate emblemele marcii, insa o serie de probleme au fost ridicate la nivelul emblemelor de pe varful turnului, insa acestea s-au remediat. Se spunea ca emblemele nu fac decat sa reprezinte o reclama a marcii, iar celelalte cladiri importante din jur sa paleasca.

Chiar daca proiectul a fost modificat pe parcurs, structura de turn al celor patru cilindri a ramas in picioare, avand in vedere ca toata lumea a concluzionat ca o imagine mai buna si mai originala pentru sediul administrativ BMW nu ar putea exista.

Inaltimea turnului este de 99.5 metri. Reglementarile urbanistice interziceau o inaltime a cladirii de peste 100 de metri. Cele patru structuri cilindrice sunt prinse de un miez central, tot turnul fiind dotat cu opt lifturi amplasate in miezul care leaga cei patru cilindri.

A fost nevoie de 3 ani pentru ridicarea acestei constructii impresionante. 1800 de angajati lucreaza in aceasta cladire impunatoare care parca este sufletul intregii companii bavareze.

Pentru data viitoare am sa continui seria de 7 curiozitati auto si am sa va prezint lucruri nestiute despre marcile care ne fac viata mai frumoasa. Sper ca istorioara sediului celor patru cilindri v-a fost utila pentru cultura generala din aceasta zona a masinilor.

Chiar daca par niste povesti cu iz de legenda, lucrurile acestea chiar sunt adevarate.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Etichete: bmw, curiozitati
Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Exploatarile forestiere nu sunt cel mai fericit subiect al Romaniei anului 2018. Spun asta pentru ca din cauza defrisarilor masive ce au avut loc in tara noastra in ultimii ani,...
de - 22 Iulie 2018
Zi, vizibilitate foarte buna, viteza legala. Trei factorii care te duc cu gandul la un trafic fara probleme, nicidecum la un accident. Totusi, cel din urma a fost posibil. Soferul...
de - 20 Iulie 2018
O masina sa coste cat un telefon mobil? Da. Nu e gluma proasta. Vorbim despre preturile de vanzare ale multor automobile confiscate de ANAF. In functie de anul de fabricatie...
de - 20 Iulie 2018
Tom Cruise este faimos pentru faptul ca realizeaza multe dintre cascadorii, in filmele in care evolueaza. Asa s-a intamplat si in cazul ultimei productii Misiune Imposibila-Fallout, acolo unde megastarul a...
de - 20 Iulie 2018

Cele mai noi anunturi

7800.00 EUR - 22 Iulie 2018
33.00 EUR - 22 Iulie 2018
2500.00 EUR - 22 Iulie 2018
3000.00 EUR - 22 Iulie 2018
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare