Premiera mondiala! Suedia a implementat primul sistem de livrari cu camioane electrice autonome

Un camion electric autonom numit T-Pod a inceput sa livreze zilnic marfuri in Suedia, aceasta fiind o premiera mondiala, potrivit dezvoltatorului Einride si companiei de logistica DB Schenker, beneficiara serviciului de transport, informeaza news.ro.

Startup-ul suedez Einride discuta parteneriate cu furnizori majori pentru cresterea productiei si a comenzilor de livrare, iar compania nu exclude viitoare colaborari cu producatori mari de camioane, a declarat directorul general al acesteia, Robert Falck.

”Aceasta autorizatie de circulatie pe drumurile publice este un eveniment major...un pas pentru utilizarea comerciala a tehnologiei pe sosele. Pentru ca suntem in primul rand o companie de software si operationala, consideram ca pentru a progresa avem nevoie de un parteneriat cu o companie producatoare”, a declarat Falck, fost director la Volvo, adaugand ca spera ca un acord in acest sens va fi incheiat pana anul viitor.

Camionul T-Pod are 26 de tone atunci cand este incarcat la capacitate maxima si nu are o cabina pentru sofer, ceea ce reduce costurile operationale pentru transportul marfurilor cu circa 60% comparativ cu un camion cu motor pe motorina si sofer.

in afara de Schenker, Einride mai are comenzi din partea companiei germane Lidl, a companiei suedeze de transport Svenska Retursystem si cinci companii care se afla in topul Fortune al celor mai mari 500 de companii de retail din lume, ceea ce sustine ambitia de a avea 200 de vehicule operationale pana la sfarsitul anului 2020.

T-Pod are automatizare de nivel 4, a doua cea mai ridicata categorie, si foloseste platforma Nvidia Drive pentru procesarea datelor vizuale in timp real. Un operator aflat la distanta poate supraveghea si controla simultan pana la 10 vehicule.

T-Pod a primit autorizatie pentru efectuarea de curse scurte, intre un depozit si un terminal, pe un drum public din zona industriala a Jonkoping, din centrul Suediei, cu o viteza de 5 kilometri pe ora, arata documentele autoritatii pentru transporturi.

Newsletter

Whatsapp