Orasul din Europa in care nu s-a mai produs un accident mortal de opt ani: "Pentru mine, aici e paradisul"

Orasul din Spania in care sunt interzise masinile

Putini sunt cei care stiu ca in Europa exista un oras in care masinile au fost aproape interzise. Intr-una dintre cele mai civilizate tari ale batranului continent, autoritatile au luat decizia de a nu mai permite accesul autoturismelor in centru si apoi in zonele rezidentiale, pentru ca astazi, locurile in care automobilele pot circula sa fie foarte putine.

Localitatea se numeste Pontevedra si se afla in Spania, iar in trecut avea 80.000 de autoturisme la un numar de locuitori asemanator. Asa ca primaria a hotarat sa le ofere oamenilor sansa de a circula in voie fara teama de a fi calcati de masini. In consecinta, au disparut in totalitate accidentele rutiere, in ultimii opt ani, nefiind inregistrat niciun astfel de eveniment.

Camere de supraveghere instalate de politie monitorizeaza cat timp a stat parcat un vehicul si viteza cu care merge. Limita generala de viteza e de 30 de kilometri la ora - iar pietonii au intotdeauna prioritate. Exista foarte putine semafoare sau semne de circulatie.

Pentru locuitorii si vizitatorii orasului Pontevedra, acesta este este un adevarat paradis, fapt declarat de acestia in numeroase interviuri oferite jurnalistilor occidentali veniti sa vada „minunea”: „Pentru mine acesta este paradisul. Sunt incantat de ceea ce au facut conducatorii acestui oras pentru oameni. M-am mutat aici special pentru ca ma simt minunat, pentru ca ai mei copii nu trebuie supravegheati sa nu fie calcati de masini. E minunat”, a spus un cetatean britanic, care si-a cumparat o locuinta in orasul spaniol. 

Newsletter

Whatsapp