Masinile electrice trebuie sa fie ceva mai zgomotoase. Iata ce termen limita impune Uniunea Europeana!

Articol scris de C. Zanfir , in data de 24 Mai 2018

De cate ori nu ati fost opriti pe strada de politie pentru ca masina a fost prea zgomotoasa? Mie mi s-a intamplat cu fosta masina si de fiecare data imi era analizata si eram atentionata ca nu pot circula asa cu ea daca nu are toate modificarile omologate. Degeaba incerci, femeie fiind, sa le explici ca asa stie ea sa faca (si facea destul de frumos) ca nu te crede nimeni. Povestea a stat altfel cand l-au oprit si pe prietenul meu si discutia s-a terminat cu “s-o stapaniti sanatos”. Multumesc, pe aceasta cale, agentilor de politie din localitatea din care vin pentru ca nu mi-au acordat si mie aceeasi acelasi credit ca spun niste lucruri reale. Sunt ironica, evident.

Dar sa nu degeream si sa revenim la subiect: foarte multi politisti te opresc in trafic daca masina e modificata si scoate sunete ceva mai puternice decat ar trebui. E de ajuns sa le arati ca totul e omologat si probabil te vor lasa sa pleci (nu ca in cazul meu, totusi).

Dar ce ne facem cu masinile electrice care vor pune stapanire pe piata auto in urmatorii ani? Oare cum ar trebui sa ne raportam la zgomotul pe care acestea il produc? Probabil ca vor fi cele mai ok din punct de vedere zgomot pentru ca sunt atat de silentioase ca nici macar nu le auzi. Si daca zgomotul puternic era si este o problema, nici lipsa lui nu este de lasat de-o parte.

Uniunea Europeana isi doreste ca si masinile electrice sa scoata macar un sunet firav atunci cand circula pe strazi si sunetul sa existe chiar si atunci cand acestea ruleaza cu viteza mica. Termenul limita este luna iulie a anului 2019.

De ce aceasta schimbare cand in sfarsit existau pe piata niste masini care nu scoteau niciun sunet? Tocmai din cauza faptului ca pe strada mai circula si oameni care nu vad deloc sau au probleme cu vederea, asa ca le-ar fi imposibil sa auda o masina electrica daca aceasta trece pe strada.

Aceasta decizie este mai degraba o masura de siguranta care nu spune decat ca toata lumea trebuie sa traiasca linistit si sa nu aiba niciun stres atunci cand iese pe strada. Atentie: nu vorbim despre masinile autonome care stiu si gandesc pentru sofer, ci de masini electrice la volanul carora mai stau si soferi nepriceputi cu experienta, din pacate, uneori.

Nepriceputi in sensul in care o manevra poate fi schimbata oricand, asa cum am mai vazut pe strada, deci un nevazator, o persoana care nu vede foarte bine sau chiar un om cu vederea buna, dar ingandurat, poate fi victima unei masini electrice caci intr-o fractiune de secunda se pot intampla multe lucruri neplacute.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Portiunea de pe DN1 care face legatura in Brasov si Fagaras este una dintre cele mai dificile portiuni de drum din tara, conform statisticilor cu privire la numarul de persoane...
de - 17 Ianuarie 2019
Nu toti cei implicati in tehnologie se gandesc doar la viitor. In cazul lui Jan Koum, unul dintre co-fondatorii platformei de socializare WhatsApp, in colectia sa de masini putem gasi...
de - 17 Ianuarie 2019
Jason Statham, unul dintre cei mai apreciati actori britani de la ora actuala, a hotarat ca a venit timpul sa se desparta de vechiul lui Ferrari cu motor V12 pe...
de - 16 Ianuarie 2019
“Romania e tara tuturor posibilitatilor”, o expresie pe care multi dintre noi o auzim des si pe care parca reusim sa ne-o amintim zilnic, avand in vedere cate si mai...
de - 16 Ianuarie 2019

Cele mai noi anunturi

3200.00 EUR - 17 Ianuarie 2019
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare