Marturia inginerului care a realizat prima masina de protocol a lui Ceausescu: Lucram cu pistolul la tampla!

Aro 304, prima masina de protocol a lui Ceausescu

Zilele trecute, ANAF a anuntat ca scoate la licitatie prima masina de protocol a fostului dictator Nicolae Ceausescu. Este vorba despre un ARO 304, care a fost confiscat recent de la Ovidiu Lucian Tender, condamnat in 2018 la 12 ani de inchisoare in dosarul falimentarii combinatului CAROM.

Pe multi i-a atras ideea de a avea in colectie unul dintre automobilele de protocol ale familiei Ceausescu, insa inainte de a o cumpara, ar trebui sa stiti cate ceva despre masina in cauza. Despre acest lucru a vorbit unul dintre inginerii care au lucrat efectiv la construirea modelului ARO, Marian Badita.

"Masina s-a realizat in Atelierul de Prototipuri in anul 1977, dupa un proiect realizat de personalul desemnat in mod special, pentru acest produs destinat Protocolului de Stat al Republicii Socialiste Romania.

A trebuit sa-i lungim sasiul, ca Aro 24 avea un sasiu scurt, ca sa corespunda scopului propus. S-a imbunatatit accesul la usile din spate, s-a coborat centrul de greutate si s-a realizat o trapa in pavilionul automobilului, ca sa permita iesirea personalului diplomatic in timpul deplasarii pe traseul de vizitat si sa primeasca ovatiile publicului asistent. Cerinta a fost sa facem un automobil si i-am facut un automobil prezidential. Tot interiorul a fost imbracat in piele. Ne-au adus tapiteri care au croit toata tapiteria din piele romaneasca.

Nici macar un surub n-a fost de import. Era obligatoriu sa demonstram ca industria romaneasca e capabila sa faca, de una singura, o asemenea masina.... Ce nu stiu eu e cat a costat masina atunci, cat s-a platit pentru ea”, a povestit inginerul Badita pentru Adevarul.

Conditiile in care s-a lucrat la automobil erau specifice acelei perioade. Aparatul de stat a pus o mare presiune pe constructori pentru ca masina sa fie gata in timp record. O jumatate de an a durat constructia, iar ultimele doua saptamani au fost cu adevarat un calvar.

"Stateam efectiv cu pistolul la tampla. Colonelul Boldea, de la Securitate, statea langa noi cu arma la brau, ca nu care cumva sa sabotam te miri ce, sa punem un surub invers, iar noi lucram efectiv asa (…) Doua saptamani, ultimele, asa am lucrat... Nici acasa nu mai mergeam. imi aducea nevasta mancare la fabrica. Doua saptamani am mancat din sufertas. Din cand in cand ne mai aducea cineva, din oras, salam si paine. Apa curgea la robinet, in fabrica, nu era nicio problema... De bautura nici nu se punea problema. Doua saptamani, in afara de apa n-am gustat nimic", a mai povestit Badita.

Masina a fost extrem de apreciata de cuplul Ceausescu, care a mai comandat inca sase masini de acest tip. Patru au fost trimise in tara pentru a servi familiei prezidentiale in vizitele pe care le faceau in teritoriu. Celelalte doua au fost facute cadou. Una a ajuns la Todor Zhivkov, presedintele Bulgariei comuniste, iar una a ajuns la Erich Honecker, cel care a condus Republica Democrata Germana intre 1971 si 1989.

Pretul de pornire al masinii Aro care este scoasa acum la licitatie este de 137.400 de lei, adica aproape 30.000 de euro. Licitatia urmeaza sa fie organizata pe 31 ianuarie 2019 la sediul ANAF din Bucuresti.

 

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE MASINI DETINE LEBRON JAMES
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter