Lewis Hamilton si avionul sau de 19 milioane de dolari in scandalul Paradisului Fiscal

Bombardier Challenger-600

Ce este paradisul? Paradisul este locul pe care ni-l imaginam cu toti a fi mereu insorit, cu privelisti minunate si cu tril de pasarele. Dar ce este paradisul fiscal? Paradisul fiscal este un termen care defineste un stat, o tara sau un teritoriu unde se practica impozite reduse sau pur si simplu impozitele nu exista, totul fiind legal.

Metafora paradisului fiscal este folosita acum in cazul unui dosar - Paradise Papers - care contine 1.4 TB de date ale firmei de avocatura Appleby, companie cu sedii in Bermuda, Insulele Cayman, Insulele Virgine, dar si Isle of Man. Appleby gestioneaza afacerilor multor personalitati care se folosesc de paradisurile fiscale pentru a evita plata impozitelor.

Cred ca am auzit cu totii de scandalurile care se mediatizeaza pe aceasta tema si suntem la curent cu ideea ca foarte multi oameni de afaceri se folosesc de paradisurile fiscale pentru a mai spala niste bani si a-si mai ascunde niste bunuri. S-au facut candva publice niste date care cuprindeau si cativa romani.

Citeste si: Afla cu ce il transporta Serviciul Secret american pe Presedintele Trump in Asia!

Dar nu un roman avem in vizor acum, ci pe celebrul Lewis Hamilton. Noul campion mondial a achizitionat acum 4 ani - anul 2013 - un avion care a costat in jur de 19 milioane de euro. Avionul - Bombardier Challenger-600 - a fost inregistrat pe teritoriul Isle of Man, un spatiu acoperit de Paradise Papers care se guverneaza singur.

Daca iti cumperi un avion care nu este inregistrat in Uniunea Europeana, trebuie sa platesti un procent de 20% TVA pentru a putea sa-l folosesti si pe spatiul european. Daca il folosesti in scopuri business, poti sa ceri returnarea TVA-ului. Asta a facut si Lewis Hamilton, cu ajutorul mai multor companii care l-au ajutat sa intocmeasca documentatia necesara pentru a face ca totul sa fie legal.

Dar cat credeti ca se pot tine norisorii roz si pufosi pe cerul albastru al paradisului fiscal? Nu foarte mult pentru ca Paradise Papers au lasat sa curga anumite informatii care precizeaza ca TVA-ul in valoare de 3.75 de milioane de euro pe care l-a primit Lewis Hamilton inapoi… nu prea are justificare avand in vedere ca cel putin o treime din calatoriile cu avionul sau au fost in scop personal si nu pentru a rezolva afaceri.

Cand informatiile din Paradise Papers iti mai sunt si confirmate de pilotul avionului care isi face poze in toate locatiile in care mergi… si pare ca mai toate au scop turistic sau de relaxare… sa te vad, campionule, pe unde mai scoti camasa…

Ai spune ca la suma pe care a dat-o pe avion, 19 milioane de euro, ce mai inseamna inca aproape 4 milioane de euro pentru Hamilton? Dar stim ca oamenii cu foarte multi bani isi doresc sa aiba si mai mult si nu exista bani pe care sa nu-i gandeasca in favoarea lor si pentru conturile personale.

Daca va mira Lewis Hamilton, ce mai spuneti de Regina Marii Britanii care figureaza si ea in baza de date Paradise Papers?

Te-ar mai putea interesa:

Cat costa un set de pneuri pentru Bugatti Vision GT? Poti cumpara 11 Dacia Logan...

Newsletter

Whatsapp