Legenda Cobrei de la Mercedes-Benz. Modelul W123, la un pas de faliment!

Legenda Cobrei de la Mercedes-Benz. Modelul W123, la un pas de faliment!

Mercedes-Benz a lansat de-a lungul istoriei o serie de modele care au consolidat pozitia brandului pe harta lumii! Modelul W123, cunoscut si sub numele neoficial de Cobra a fost lansat de nemti intr-o perioada critica, in plin razboi intre Siria, Egipt si Israel, care a provocat o adevarata criza a petrolului in Europa de Vest si Japonia in 1974.

Lumea a fost devastata la momentul respectiv de aceasta problema, iar industria auto a fost una dintre cele mai afectate din lume. Clientii nu isi mai doreau masini cu motoare mari, masini scumpe, iar toata lumea visa doar la modele fiabile, accesibile ca si pret sau care sa nu consume foarte mult combustibil.

In plina criza, Mercedes-Benz a decis atunci sa lanseze modelul legendar W123, cunoscut de multi ca si Cobra. Acesta a fost prezentat oficial in 1976 ca si sedan, iar un an mai tarziu au venit si modelele Coupe si T-Modell, ultimul fiind cunoscut ca si break.

Nemtii au mai scos 2.7 milioane de exemplare in urmatorii 10 ani, fiind pentru multi masina potrivita care indeplinea o serie de conditii vitale: era disponibila in mai multe niveluri de echipare, avea o tapiterie atat din piele cat si din stofa si pe aparea foarte rar rugina.

Modelul W123 a fost unul dintre cele mai fiabile in patru cilindri, insa faima masinii putea sa aduca falimentul companiei germane. Masina era atat de buna incat nu se strica deloc, iar clientii nu erau nevoiti sa schimbe piese, lucru care a produs un adevarat colaps.

Mercedes-Benz W123 a consolidat locul pe harta masinilor premium pentru nemtii de la Stuttgart, iar la vremea respectiva toata lumea isi dorea o astfel de masina indiferent de pozitia sociala pe care o detinea la momentul respectiv.

La muzeul de la Stuttgart exista un model de Mercedes-Benz W123 cu peste 4,5 milioane de kilometri rulati, o cifra colosala, dar reala in conditiiile in care modelul respectiv a fost utilizat de un taximetrist. 

Legendarul Cobra a fost in timp upgradat cu modelul W201, insa cu toate asta masina a ramas una dintre cele mai cautate din lume in sectiunea de second-hand. Mercedes-Benz W123 va ramane mereu o piesa de rezistenta pentru multi, mai ales in aceasta era in care exista atat de multe posibilitati de a imbunatati si de a face o masina veche sa arate precum cele din zilele noastre.

VIDEOCLIPUL ZILEI