Cum calculam consumul real al masinii noastre?

Fuel gauge

Intotdeauna ne-am intrebat cum functioneaza o masina, care este mecanismul care o pune in miscare si care sunt piesele care o fac sa functioneze. Am invatat despre masini, motoare si cunoastem deja faptul ca masinile moderne sunt controlate de computere performante.

Majoritatea masinilor construite in ultimii ani detin computere de bord. Acestea arata soferului o multime de informatii, care ii sunt necesare la drum.

Ei bine, poate pentru unii cea mai importanta dintre aceste informatii este cea legata de consumul de combustibil pe care masina il are. Da, sunt soferi care chiar au statistici despre consumul autovehiculului pe care il detin. In functie de consumul afisat, acestia isi adapteaza stilul de condus. Adica, daca stiu ca masina are un consum mai eficient cand merg incet, se conformeaza. Sau daca stiu ca masina „mananca” mai mult la accelerare, nu vor face asta decat in cazuri extreme, ca sa zic asa.

Aceste informatii m-au intrigat, acum cateva zile, si m-am gandit ca e cazul sa aprofundez un pic subiectul acesta. Asadar, oare exista diferente intre consumul real si cel aratat de computerul de bord? Iata ce am aflat!

Ce este consumul instant? Dar cel mediu?

Atunci cand masina se pune in miscare, senzorii detecteaza nivelul de combustibil folosit, viteza, turatia motorului, presiunea din galeria de admisie, iar computerul de bord calculeaza rezultatele si le afiseaza pe bord in timp real.

In acelasi mod se calculeaza si consumul mediu, diferenta fiind ca acesta se afiseaza dupa o anumita distanta sau dupa un anumit interval de timp. Consumul mediu insa, spun specialistii, nu ia in calcul anumiti factori, cum ar fi pornirea aerului conditionat.

Citeste si: Cat consuma Audi RS7 Sportback?

Exista si un consum real?

Evident ca da! Inginerii spun ca acest consum real este mai mic decat cel afisat. Bine, stim cu totii ca diferentele nu sunt majore.

Cum determinam consumul real al masinii noastre?

Am invatat inca de dinainte sa devenim soferi experimentati cum trebuie sa determina consumul real al masinii. Nu imi spuneti ca nu va amintiti cum faceau parintii sau bunicii nostri consumul „din plin in plin”.

Daca nu stiti, va spunem noi. Mai intai mergeti la benzinarie si faceti plinul rezervorului. Apoi circulati normal, asa cum faceti de obicei. Cand ati parcurs 100 de kilometri, mergeti din nou la benzinarie si faceti din nou plinul. Asa veti afla cat combustibil ati consumat in cei 100 de kilometri parcursi. Simplu, nu-i asa?

Ceea ce trebuie sa stiti, insa, este faptul ca pentru a obtine un consum real in oras, trebuie sa circulati cu masina doar acolo. Pentru a obtine un consum real la drum intins, trebuie facut acelasi lucru, dar in afara localitatii.

Acum, ca este perioada vacantelor, puteti face acest lucru. Umpleti rezervorul si dupa 100 de kilometri parcursi in afara localitatii faceti din nou plinul.

Te-ar mai putea interesa: 

Aproape 685 de kilometri parcursi cu un singur litru de carburant!

Cat consuma Lamborghini Aventador?

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter