Cum arata o turbina de BMW X5 dupa 220.000 de kilometri parcursi. VIDEO

Una dintre marile probleme ale masinilor cu motoare turbo este defectarea turbinei, un lucru normal atunci cand depasiti un anumit numar de kilometri. Iata cum arata o turbina la un BMW X5 dupa 220.000 de kilometri parcursi.

Cum arata o turbina de BMW X5 dupa 220.000 de kilometri parcursi. VIDEO

Dupa ce depasiti 220.000 de kilometri va puteti astepta ca multe defecte sa apara la masina dumneavoastra. Una dintre cele mai comune probleme este defectarea turbinei, asa ca nu este o surpriza pentru nimeni. Totusi, turbinele se pot reconditiona, asa ca se pot reduce si costurile.

Iata cum arata turbina unui BMW X5 dupa 220.000 de kilometri parcursi. Ce defectiuni prezinta si cum a fost reparata.

Ce este si cum functioneaza o turbina?

Stim cu totii ca turbina unui motor este este esentiala, dar ce reprezinta exact aceasta componenta? Ei bine, turbina este un agregat care foloseste energia gazelor de evacuare emise de motor, pentru a comprima aerul care intra in motor.

Citeste si: La cati kilometri trebuie inlocuita distributia unui BMW Seria 5 (F10)

Turbina a fost proiectata in anul 1905 de inginerul elvetian Alfred Buchi si a fost folosita prima data la vapoare care erau propulsate de motoare diesel. Anul 1962 a insemnat si introducerea turbinei pe autoturisme, mai exact pe cele fabricate de Chevrolet.

Beneficiile turbinei sunt multe, iar printre ele se enumera puterea mai mare a motorului, acceleratia mai rapida, cuplul mai mare, reducerea consumului de combustibil, dar si reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Avantajele unui motor turbo sunt si ele mai multe decat la motoarele aspirate. Asadar, un motor turbo se incalzeste mai repede pe timp de iarna si uleiul circula eficient prin toate piesele, consumul este mai mic, iar noxele sunt mai reduse.

In cazul motoarelor diesel, turbina poate creste randamentul energetic cu pana la 50%. Desi nu pare mult, trebuie sa intelegeti ca randamentul este net superior unui motor fara turbosuflanta, al carui randament este de maximum 35%.

De ce se strica turbinele si care sunt semnele?

Daca am vorbit doar despre partea buna, acum este momentul sa discutam si despre partea proasta a lucrurilor. Stim ca numarul rotatiilor este foarte mare la turbine, asa ca axul central care angreneaza rotile turbionare este cel mai expus atunci cand vine vorba de defectiuni.

Pe langa acesta, mai pot ceda si valvele Wastegate, care sunt responsabile cu reglarea presiunii gazelor de evacuare. Mai mult, palele rotilor turbionare se pot rupe si ele.

Semnele sunt destul de clare atunci cand vine vorba de defectiuni:

- Lipsa de putere, mai ales in trepte de viteza superioare
- Fum negru sau fum alb la acceleratie (apare cand axul este rupt)
- Suierat la acceleratie sau in timpul mersului
- Consum ridicat de ulei ori combustibil

Cele mai bune metode de intretinere a turbinei sunt urmatoarele:

- Evitati acceleratia puternica pana motorul nu a atins temperatura optima de functionare (se evita socul termic asupra componentelor)
- Dupa functionare la turatie mare, lasati motorul sa functioneze la relanti 1-2 minute, pentru a permite motorului si turbinei sa se raceasca treptat
- Schimbati uleiul in mod regulat si folositi un produs de calitate
- Filtrul de aer trebuie inlocuit periodic, iar carcasa filtrului trebuie curatata si ea

 

Cum arata turbina unui BMW X5 dupa 220.000 de km?

Dupa ce am enumerat simptomele unei turbine defecte, este usor mentionam acum. Turbina acestui BMW X5 arata defecte pe axul central si scotea un suierat la accelerarea motorului.

Asa ca, problema se rezolva printr-o reconditionare, pentru ca aceasta operatiune este mai ieftina. Costurile sunt mult mai reduse in cazul in care turbina este reconditionata.

Dupa ce turbina a fost analizata, s-a constatat ca aceasta este plina de mizerie. Dupa reconditionare se recomanda si schimbul uleuiului si filtrului de ulei, dar si a filtrului de aer.

Totusi, dupa 220.000 de km, uzura turbinei este normala. Pentru a da un alt exemplu, sunt multe modele de masini care atunci cand ating 250.000 de km turbina se strica in totalitate.

Acum ca stii cum arata turbina unui motor dupa 220.000 de km, trebuie sa stii si care sunt principalele piese care se fura cel mai des la un BMW, in Romania!

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
10 DOTARI COMPLET INUTILE PENTRU MASINI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter