Istorie auto: cum a aparut prima sigla Volvo?

Cu chin sau laude, cu bani sau falite, brand-urile auto au istorie. Fie ca vorbim despre automobile abia cunoscute, fie ca vorbim de traditionalele anilor ‘20, modelele constructorilor de automobile se bucura de un cuvant inainte.

Una din cele mai indragite industrii din lume ne propulseaza pe culmile fericirii, fie din placerea de a conduce, fie din intrarea in diferite anturaje, o masina este elementul fara de care omul n-ar trai, sau mai bine zis, microbul ce completeaza creierul omului.

Spun aceste lucruri intrucat suntem vinovați pentru personalitatea pe care o cream pentru fiecare model, pentru puterea si aspectul ce formeaza idealul fiecarui membru al familiei si bineinteles, pentru utilitatea pe care o avem alaturi de acest minunat vis.

Istoria automobilelor incepe acum aproximativ 100 de ani, cand secolul evolutiei aduce schimbari colosale in intreaga industrie la nivel mondial. De la schimbarile economince, tehnologice si politice pana la schimbarile din industria auto, marile brand-uri se strecoara printre sincopele regimurilor totalitare si dau nastere unor autovehicule ce inca scriu istorie. Astfel, lupta acerba pentru suprematie genereaza costuri impresionante in acest domeniu, creand una din cele mai importante industrii din 1900 incoace.

Obeservam ca dinamicitatea producerii acestora de-a lungul timpului a generat schimbari majore datorate in special imprumutului pieselor/tehnologilor de la o marca la alta.

Astfel, fie ca vorbim despre o marca mai putin cunoscuta, fie ca vorbim de brand-uri celebre, fiecare marca supravietuitoare si-a cladit o istorie demna de sigla pe care o reprezinta fiecare model de autovehicul, pe pamant, pe fundul oceanelor (victimele Titanicului), dar chiar si pe luna (in atenție experimentul lui Musk).

Un exemplu istoric al cladirii unei sigle poate fi reprezentat de marca Volvo. In anul 1927, Volvo lansa OV4, masina ce a plecat din garaj cu spatele din cauza unei greseli de viteza. Automobilul cabrio s-a bucurat de finisarea designer-ului Helmer MasOlle, omul ce a conceput sigla Volvo. Prima varianta ce reprezenta marca Volvo a constat intr-o dunga diagonala aplicata pe grila radiatorului.

Aceasta nu avea rolul de a imbunatati design-ul, ci de a sustine si rigidiza grila radiatorului.

Astfel, odata cu trecerea timpului, reprezentantii companiei, Assar Gabrielsson si Gustav Larsson, impreuna cu designer-ul Helmer MasOlle au hotarat ca celebra dunga ce unea colturile grilei radiatorului sa fie simbolul nelipsit de pe orice model produs, celebrul element ascendent devenind sigla Volvo, simbolul identitatii marcii si spiritului suedez.

Din nefericire, producatorul Volvo, sigla si intreaga istorie sunt indirect calcate in picioare de chinezi de la Geely, grupul ce a cumparat compania suedeza in anul 2010 cu 1,5 miliarde de dolari. Un alt aspect iritant este ca inovatia lui Helmer se produce in prezent cu 2-3 euro per sigla.

Newsletter

Whatsapp