Consumul de alcool la volan este o problema in Romania. Cati soferi au ramas fara permis de conducere in 2018.

Etilotest

Aproape 10.000 de romani au ramas fara carnet in primele 9 luni din 2018 pentru ca dupa ce au consumat alcool s-au urcat la volan. Cei care au fost prinsi de politisti au ramas fara carnetul de conducere pe loc si in ciuda faptului ca numarul este unul destul de mare, autoritatile spun ca numarul este in scadere fata de aceeasi perioada din 2017, dar in continuare destul de mare.

In ciuda faptului ca numarul de carnete suspendate este in scadere, totusi media de 1.100 de premise suspendate lunar pentru consumul de acolo este una ridicata. Pe scurt, in perioada ianuarie-septembrie 9.982 de soferi romani au ramasfara carnet din cauza bauturilor alcoolice si cu siguranta numarul ar fi putut sa fie mult mai mare daca erau prinsi toti cei care consuma alcool si dupa cateva minute se urca la volan.

Reprezentantii Cult Market Research au fost cei care au realizat un studiu sustinut financiar de Ursus Breweries in care au fost alese 1.254 de persoane. 9% dintre cei care au raspuns la aceasta intrebare au recunoscut ca au condus un autovehicul dupa ce au consumat bauturi alcoolice, in timp ce 91% au raspuns ca nu au urcat vreodata bauti la volan.

Peste jumatate din cei care s-au urcat la volan bauti si-au motivate alegerea prin faptul ca au avut de parcurs o distanta mica pana la destinatia finala. Bineinteles, indiferent de distanta pe care o parcurgem riscam sa ramanem fara carnet daca vom da peste un echipaj al Politiei Rutiere. Pe langa cei care si-au motivate decizia de a se urca bauti la volan pentru ca au avut o distanta mica de parcurs, altii au spus ca se simteau capabili sa conduca si sub influenta alcoolului.

Bineinteles, toleranta pentru consumul de alcool este zero in Romania in acest moment si indiferent de cate pahare de vin sau cate beri ati baut este bine sa lasati masina acasa.

Indiferent de felul bauturii consumate, de starea de obosea;a a subiectului sau dacă acesta a mancat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe ora. Singurul factor care poate grabi oarecum eliminarea este exerciÅ£iul fizic intens, dar și așa viteza de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe ora (cu 30% mai repede).

Videoclipul zilei

Newsletter