China a lansat trenul care se conduce singur si care atinge 350 km/h

Autoritatile din China au dat in folosinta cel mai modern si mai rapid tren din lume. Garnitura a fost gata cu doi ani mai devreme decat se stabilise in proiect.

In timp ce tara noastra se "lauda" cu faptul ca viteza medie de deplasare pe caile ferate este de 50 km/h, chinezii tocmai au lansat un tren care poate atinge viteza incredibila de 350 km/h. Ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, trenul se conduce singur.

Noua garnitura chineza face parte din planul de dezvoltare al autoritatilor de la Beijing, pentru Jocurile Olimpice de Iarna din 2022. Trenul ar urma sa faca legatura intre capitala si statiunea Zhangjiakou, unde va avea loc cea de-a 24-a editie a olimpiadei de iarna. Distanta pe care o acopera garnitura este de 170 km/h, iar timpul de croaziera este de 45 de minute, in conditiile in care pe traseu sunt si zece statii.

Ganditi-va ca aceeasi este distanta in Bucuresti si Brasov, distanta pe care cel mai rapid tren romanesc o parcurge in doua ore si jumatate, iar cu masina, intr-o zi aglomerata, poti ajunge sa o parcurgi chiar in sase ore.

Pentru ca noul tren sa poata circula cu viteza de 350 de km/h, chinezii au construit si o noua cale ferata. Ea a fost realizata in patru ani de zile. Daca vi se pare mult, ganditi-va ca autoritatile de la noi au avut timp opt ani de zile sa construiasca trenul care face legatura intre Gara de Nord si aeroportul Otopeni, pentru Campionatul European de fotbal din vara acestui an. O lucrare pe o distanta de aproape zece ore mai scurta, care in opt ani de zile nu este terminata nici macar in proportie de 50%.

Nici viteza, nici rapiditatea cu care au fost construite garnitura si calea ferata nu reprezinta insa cel mai impresionant lucru in proiectul chinezilor. Cat faptul ca trenul se conduce singur. Mai exact, totul este automatizat. Garnitura pleaca din Beijing la ora stabilita si opreste in statii la ore precise. Desi este un tren autonom, un angajat al cailor ferate se va afla in permanenta in cabina, pentru a interveni in caz de urgenta.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
10 DOTARI COMPLET INUTILE PENTRU MASINI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter