Ce este grupul VAG și ce marci auto sunt incluse

Ce este grupul VAG și ce marci auto sunt incluse

Multi dintre voi au auzit de grupul VAG insa majoritatea nu stiu exact ce este si ce marci auto sunt incluse in acesta. Am decis sa lamurim pe toata lumea si sa explicam in detaliu ce reprezinta grupul VAG.

Grupul VAG reprezinta unul dintre cei mai mari producatori auto, dar majoritatea dintre noi nu stiu exact ce marci auto sunt incluse in acesta. O sa lamurim pe toata lumea si o sa explicam ce marci auto include grupul VAG si ce trebuie sa stim despre el.

Ce este grupul VAG si cand a fost fondat?

Compania Volkswagen sau „masina poporului” in limba germana, a fost fondata in pe 28 mai 1937 in Berlin sub numele de Gezuvor, iar principalul scop al acesteia era sa produca un automobil construit pentru toata lumea. Daca la inceput acest termen s-a referit la Porsche Type 60, iar pe urma Volkswagen Type 1, automobilul construit pentru toata lume a luat numele de Volkswagen Beetle.

Citeste si: La cati kilometri se rupe, de fapt, distributia masinilor Volkswagen: Golf, Passat sau Jetta

Designul modelului purta semnatura lui Ferdinand Porsche, iar compania acestuia a primit sprijinul lui Adolf Hitler. Pe 16 septembrie 1938, Gezuvor a fost redenumita Volkswagenwerk GmbH.

Dupa ce fabrice de langa Fallersleben a fost construita, cel de-al doilea razboi mondial a inceput si fabrica a inceput sa produca vehiculele militare Kugelwagen (Porsche Type 82), dar si Schwimmwagen (Type 166).

Dupa ce razboiul s-a terminat, Maiorul Ivan Hirst din cadrul armatei britanice a preluat controlul fabricii si a adus-o la starea initiala, deoarece aceasta era afecatat de bombardamentele ce au avut loc in timpul razboiului.

Totusi, niciun producator britanic nu a fost interesat sa producat VW Beetle, deoarece spuneau ca nu corespunde cu cerintele unui automobil si nu are un design atractiv.

In anul 1948, compania Volkswagen a fost oferita celor de la Ford, insa vice-presedintele Ernest Breech a spus ca nu da doi bani pe acea fabrica. Totusi, fabrica a supravietuit producand vehicule pentru armata britanica, iar in 1948 guvernul britanic a inapoiat compania statului german.

Productia modelului VW Type 60 (Beetle) a fost reluata incet, dar in anii 1950 si 1960 aceasta a crescut semnificativ. Noi modele bazate pe Type 1 au fost introduse, toate avand aceeasi platforma. Volkswagen a produs modelele Type 2 (1950), Karmann Ghia (1955), Type 3 (1961), Type 4 (1968) si Type 181 (1969).

In anul 1960, dupa scoaterea la bursa a actiunilor, compania a devenit Volkswagen AG. In ianuarie 1965, Volkswagen AG a cumparat Auto Union GmbH de la Daimler-Benz, companie ce a inceput sa produca modelele Audi.

Intre anii 1970 si 2000, acronimul V.A.G. a fost folosit de Volkswagen AG pentru toate activitatile companiei.

Ce marci auto include grupul VAG?

Dupa cum am spus, Auto Union GmbH a fost cumparata de Volkswagen AG de la Daimler-Benz, iar compania a inceput sa construiasca modelele Audi.

In anul 1982, compania Volkswagen AG a ajuns la un acord cu producatorul spaniol de masini SEAT, iar in anul 1986 nemtii au cumparat 51% din companie. Pe 23 decembrie 1986, si-au marit achizitia la 75%.

Anul 1991 a reprezentat primul pas al nemtilor in achizitia a 30% din actiunile Skoda, iar in anul 1995 acestia si-au marit achizitia la 70%.

Trei noi marci de automobile au fost adaugate in portofoliul Volkswagen AG si anume Lamborghini, Bentley si Bugatti.

Pe 30 mai in anul 2000, Volkswagen a cumparat in totalitate Skoda. Asa ca acum trebuie sa stii si ce piese se strica la o Skoda Superb sau la cati kilometri cade distributia!

In anul 2009, Volkswagen a cumparat 49.9% din Porsche AG, iar in anul 2012 nemtii au cumparat si restul companiei pentru 4.46 miliarde de euro.

In 2010, Volkwagen a cumparat 91% din Italdesign Giugiaro, cunoscuta casa de design care s-a facut remarcata prin masinile sport pe care le desena. In mai putin de 3 luni, compania italiana a devenit parte din Volkswagen AG.

VIDEOCLIPUL ZILEI