Cati lei sunt, de fapt, taxele pe care le platim atunci cand cumparam un litru de benzina sau motorina

De fiecare data cand va ganditi la pretul benzinei sau al motorinei, trebuie sa intelegeti ca pretul de la pompa include si taxele de la stat. Fara ele, pretul unui litru de benzina sau motorina ar fi mult mai mic. Cati lei sunt, de fapt taxele pentru un litru de combustibil?

Cati lei sunt, de fapt, taxele pe care le platim atunci cand cumparam un litru de benzina sau motorina

Statul castiga extrem de multi bani de pe urma taxelor la combustibili. Daca inca nu stiai, trebuie sa iti spunem ca atunci cand platesti un litru de combustibil, un anumit procent din pret se duce in visteria statului. Fara aceste taxe, pretul carburantilor ar fi mult mai mic.

Iata cati lei sunt, de fapt, taxele pe care le platim atunci cand cumparam un litru de benzina si motorina. Cati lei se duc la stat si cat valoreaza un litru de combustibil fara taxe.

Supracciza la carburanti, eliminata de la 1 ianuarie 2020

Cea mai mare modificare de anul acesta, este eliminarea supraccizei la carburanti, lege intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2020. Daca nu stiai inca, iti spunem ca supracciza la carburanti exista inca din cursul anului 2017.

Citeste si: Ce trebuie sa faci daca pui benzina in loc de motorina sau invers

Valoarea supraaccizei era de sapte eurocenti pe litru si a fost introdusa in anul 2014, apoi scoasa la inceputul anului 2017, iar apoi reintrodusa in toamna aceluiasi an.

Totusi, sistemul de taxare al carburantilor in Uniunea Europeana are o particularitate, pentru ca impune un nivel minim al accizei pentru toate statele membre ale Uniunii.

Ce pret are un litru de benzina sau motorina fara taxele de la stat

Mai intai, trebuie sa stii ca TVA-ul pentru combustibil este de 19% in Romania, una dintre cele mai mici valori. Ca exemplu, va spunem valoarea TVA-ului in Ungaria, pentru combustibil, este de 27%, in timp ce in Germania este de 16%, iar in Italia este de 22%.

Pretul taxelor la 1.000 litri de benzina este de 1,773.46 lei. Pretul unui litru de benzina este in jur de 4.5 lei/litru, insa trebuie sa stii ca taxele sunt in valoare de 1.77 lei/litru. Practic, pretul unui litru de benzina (95) fara taxe este de 2.73 lei/litru.

In acelasi timp, pretul taxelor la 1.000 litri de motorina este de 1,625.37. Asta inseamna ca, pentru un litru de motorina, platim in jur de 4.6 lei/litru, dar taxele sunt de 1.62 lei/litru. Asta inseamna ca pretul unui litru de motorina fara taxe este de 2.98 lei/litru.

Pentru cei ce nu isi mai aduc aminte, va spunem ca pretul unui litru de benzina era de 5.27 lei pe 1 ianuarie 2020, iar un litru de motorina se vindea la pompa cu 5.45 lei. Carburantii nu au mai avut preturi asa de mici din vara anului 2017.

Afla si 5 mituri despre masinile pe benzina si motorina sau care sunt cele 10 modele de masini diesel atat de eficiente incat uiti sa treci pe la benzinarie.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter