Cat costa, de fapt, un cauciuc Pirelli, folosit pe masinile de F1 in 2020

Cat costa, de fapt, un cauciuc Pirelli, folosit pe masinile de F1 in 2020

Nu e un secret ca masinile de Formula 1 sunt extrem de scumpe, insa nu uitati si de consumabile, cum ar fi anvelopele folosite in curse. Iata cat costa un cauciuc Pirelli folosit pe masinile de F1 in 2020.

Formula 1 reprezinta o industrie, iar de multe ori producatorii de automobile testeaza piese care vor fi folosite in masinile din intreaga lume. Totusi, nu uitati ca o masina de Formula 1 este extrem de scumpa.

De asemenea, in spatele unui cauciuc Pirelli stau ore intregi de munca a cercetatorilor! Iata cat costa o anvelopa folosita pe masinile de F1 in 2020 si ce trebuie sa stii despre acestea! Iti mai spunem si cat costa piesele folosite pe o masina din campionatul de Formula 1.

Cat costa piesele folosite pe o masina de Formula 1?

In sezonul din 2020, am vazut deja doua incidente unde motoarele au luat foc, primul l-a afectat pe Jules Bianci, iar al doilea a afectat masina lui Mark Webber. Orice paguba costa de la zeci de mii de euro in sus, iar costurile cresc in functie de daunele produse.

Citeste si: Calendarul complet al curselor de Formula 1 din 2020. Vor fi cate doua curse, una dupa alta in Austria si Marea Britanie

In sezonul urmator, masinile de Formula 1 vor trece de la motoarele V8 de 2.4 litri la cele V6 de 1.6 litri. Nu pare o schimbare prea mare, insa trebuie sa stiti ca un tren de rulare pentru sezonul 2021 din Formula 1 costa in jur de 8.8 milioane de euro!

Sistemul DSR al unei masini de Formula 1 costa cat o masina noua, premium, aproape 60.000 de euro! O nimica toata, pentru ca va mai spunem ca structura monococa a unui monopost, fabricata din fibra de carbon, ajunge undeva la 440.000 de euro.

Volanul este si el extrem de important pentru ca acest mic dispozitiv este esential pentru directia masinii, dar si pentru a controla sisteme precum KERS sau DRS, ori pentru a seta amestecul de combustibil. Pretul? 55.000 de euro!

Cat costa o anvelopa Pirelli folosita pe o masina de Formula 1 in 2020?

Anvelopele reprezinta consumabile, iar pilotii de Formula 1 le folosesc la maximum intr-o cursa. Daca in trecut acestea se schimbau la fiecare oprire in boxa, lucrurile stau altfel acum pentru ca noul regulament limiteaza numarul seturilor de anvelope ce pot fi folosite intr-o cursa.

Un set de anvelope Pirelli folosite pe o masina de Formula 1 costa 1.450 de euro. Un cost destul de mare, avand in vedere ca un set de cauciucuri se toceste numaidecat intr-o cursa de F1.

Nu avem date legate de sistemul KERS, cutie de viteze sau discuri de frana, pentru ca acestea sunt tinute secrete de echipele de Formula 1. Conform surselor, costurile se ridica la zeci de milioane de euro.

Mai mult, nu sunt date legate de combustibil sau ulei, pentru ca exista parteneriate intre echipele de Formula 1 si companii ca Shell sau Mobil 1, iar costurile sunt impartite.

Dupa cum vedeti, fara sa luam in considerare salariile pilotilor, transportul si pretul combustibilului, costurile unei masini de Formula 1 pentru un sezon, ajung la 10 milioane de euro.

VIDEOCLIPUL ZILEI