Cat castiga, de fapt, un sofer de TIR din Germania

Cat castiga, de fapt, un sofer de TIR din Germania

Meseria de sofer profesionist este foarte cautata, mai ales in Europa, insa in Germania numarul acestora scade in fiecare an. Se pare ca salariile sunt destul de mici, asa ca nu mai exista doritori.

In ciuda stilului de viata extrem de dificil pe care il presupune, meseria de sofer profesionist de camion este una destul de cautata. Cel putin in anumite tari in care salariile medii din alte domenii de activitate nu sunt foarte mari. Nu asta se intampla in Germania, acolo unde numarul soferilor profesionisti de camion scade de la an la an.

Numarul soferilor profesionisti din Germania este in scadere

Conform unei analize publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Germania, numarul soferilor profesionisti de camion a scazut destul de mult in ultimii patru ani, de la 18.3 mii pana la 16.9 mii.

Citeste si: Cati bani castiga, de fapt, un sofer roman de TIR in Statele Unite ale Americii

Mai mult decat atat, procentul soferilor activi care au depasit varsta de 55 de ani a crescut de la 23% la 28%, ceea ce reprezinta un detaliu destul de ingrijorator pentru aceasta industrie. Lasand toate aceste aspecte statistice la o parte, si mai ingrijorator este ca cei tineri nu isi mai doresc un astfel de job la ora actuala.

Din cate se pare, principala cauza pentru care nu mai exista dorinta de munca in acest domeniu este reprezentata de salariile prea mici din industrie. Pentru inceput trebuie sa spunem ca salariul unui sofer de camion depinde de experienta sa, de locul de munca si de sediul companiei la care este angajat.

Cat castiga un sofer de TIR in Germania

Spre exemplu, un sofer incepator din Germania castiga in mod normal mai putin de 1.800 de euro ca salariu de baza. In schimb, daca vorbim despre un sofer cu experienta, care efectueaza transporturi pe distante lungi de materiale periculoase, ne putem duce cu gandul la un venit lunar de 4.500 – 5.000 de euro.

Conform unei analize realizate de specialistii din cadrul companiei de consultanta Compensation Partner, venitul mediu anual al unui sofer de TIR din Germania era in urma cu cativa ani de 28.700 de euro, ceea ce insemna un venit mediu lunar in valoare de 2.400 de euro.

Pentru nivelul salariilor din Romania poate parea ca vorbim de bani buni, insa situatia este diferita atunci cand este privita din Germania. Acolo, un angajat incepator in salubritate castiga lunar intre 1.500 si 2.000 de euro. Mai mult decat atat, un angajat cu drept de a conduce vehicule grele de marfa poate castige intre 3.000 si 3.500 de euro.

In aceste conditii, este de la sine inteles de ce nu multi mai sunt interesati de un astfel de job in Germania. Lasand la o parte castigurile nu prea bune, soferii profesionisti de camion se confrunta si cu alte probleme. Spre exemplu, obtinerea calificarilor nu este deloc ieftina.

De asemenea, costurile legate de munca nu sunt mici, stilul de viata al unui sofer profesionist de camion fiind extrem de dificil. Daca toate astea nu erau de ajuns, soferii de camion se mai confrunta si cu o imagine nu prea buna in ochii societatii. Afla si cum va arata noul TIR de la Tesla!

VIDEOCLIPUL ZILEI