Care e motivul pentru care nu exista masini decapotabile cu 4 usi?

Ofertele producatorilor de masini din ziua de astazi includ tot felul de modele, pentru a satisface nevoile oricarui tip de cumparator. Daca analizam un pic o sa vedem ca nu exista un anumit tip de masini si anume modelele decapotabile cu 4 usi. Care este motivul?

Care e motivul pentru care nu exista masini decapotabile cu 4 usi

Pentru ca exista clienti pentru fiecare tip de automobil, am spune ca nu lipeste nimic din industria automobilelor. Totusi, la o simpla analiza putem vedea ca un anumit tip de automobile nu este oferit si anume masinile decapotabile cu 4 usi. Care este motivul?

Istoria masinilor decapotabile cu 4 usi

Daca citim istoria automobilelor, vom vedea ca intre anii 1900 si 1930 au existat modele phaeton, adica masini decapotabile cu 4 usi. Aceste modele erau foarte populare in anii 1920, insa atentia cumparatorilor s-a indreptat catre automobilele cu acoperis fix.

Citeste si: Cele mai urate 5 masini din lume. Sigur nu te-ai urca in ele nici daca ti-ar da cineva bani sa faci asta!

Mai mult, au existat modele numite phaeton dublu sau triplu si acestea, ati ghicit, ofereau cate doua sau trei randuri de scaune.

Totusi, modelele phaeton nu erau singurele care descriau o masina decapotabila cu 4 usi. Istoria automobilelor ne mai invata ca au mai existat modelele touring (sau tourer) si erau foarte populare intre anii 1900 si 1920, mai ales in Statele Unite ale Americii. Modelele touring aveau doua sau patru usi, iar motorul era amplasat fie pe partea din fata, fie pe partea din spate.

De exemplu, majoritatea automobilelor Ford Model T (cu 3 sau 4 usi) faceau parte din segmentul touring, iar compania americana a construit 6.5 milioane de exemplare. Asta inseamna 44% din totalul de 15 milioane de Ford Model T care au parasit fabrica intre anii 1908 si 1927.

De ce nu mai exista masini decapotabile cu 4 usi?

Mai intai trebuie sa lamurim faptul ca stalpii A, B si C ofera rigiditate masinilor, asa ca sunt esentiali. Masinile decapotabile vin doar cu stalpii A, iar asta inseamna ca rigiditatea sasiului este afectata. Daca mai adaugam doua usi unui model decapotabil, rigiditatea sasiului scade si mai mult.

Principalul motiv pentru care nu gasim modele decapotabile cu 4 usi este ca o masina care vine doar cu stalpii A care sustin parbrizul, nu va oferi aceeasi siguranta ca si un model care ofera stalpii A si C (modele coupe) sau sedanurile care vin cu stalpi A, B si C.

Mai exista un motiv destul de simplu: masinile decapotabile nu au stalpii B si usile nu pot fi montate. Bineinteles, au existat si modele Lincoln Continental care ofereau celebrele „suicide doors” insa siguranta acestor masini era pusa sub semnul intrebarii.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
10 DOTARI COMPLET INUTILE PENTRU MASINI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter