Bucurestiul, sufocat de masini! Este unul dintre cele mai aglomerate orase din lume!

Trafic Bucuresti

Traficul din Bucuresti este unul dintre cele mai aglomerate la nivel mondial. A castigat chiar trei locuri in clasamentul negru al traficului aglomerat si ocupa acum ultimul loc al podiumului. In Europa, ne putem mandri - desi suntem codasi ca tara la numarul de soferi, suntem primii cand vine vorba despre trafic aglomerat si, asa cum ai ghicit, lider este chiar Bucurestiul. E un paradox tipic romanesc.

Cele mai sufocate orase la orele de varf sunt Bangkok-ul- pentru a doua oară consecutiv, Mexico City, Bucuresti, Jakarta si Moscova. Studiul a fost realizat prin contorizarea traficului pe anul trecut in 390 de orase din 48 de tari din intreaga lume.

Moscova a pierdut, surprinzator pentru unii, ceva teren si a ajuns pe cinci din cauza traficului aglomerat la orele de varf, insa terenul pierdut in top are drept cauza simpla decongestionare a traficului. Iar asta, daca te gandesti bine, nu e un lucru rau. Mai ales daca iei in calcul ca se datoreaza crearii locurilor de parcare. Deci… bucuria soferilor! TOP 10 mondial este completat de Chongqing, Istanbul, Chengdu, Rio de Janeiro, Tainan si Beijing.

In Europa, asa cum am mai spus, Bucurestiul este lider incontestabil. Pe podium se mai afla Moscova si Sankt Petersburg. Top 10-ul european este completat de Londra, Marsilia, Roma, Paris, Bruxelles, Manchester si Atena.

Aglomeratia din Bucuresti este cauzata de numarul mare pe masini calculate la mia de locuitori - avem 450 de masini la fiecare 1000 de bucuresteni si facem concurenta unor orase precum Roma sau Madridul care au 650 de masini la fiecare 1000 de locuitori.

Parisul, de exemplu, este sub noi in acest top, cu vreo 390 de masini la mia de locuitori. Nu este singura cauza pentru traficul infernal… mai ales la orele de varf. Ne “ajuta” si infrastructura destul de veche si neadaptata la numarul fabulos de masini.

Strazi inguste, bulevarde la fel de inguste, semafoare in “pana”, lipsa sensurilor giratorii, stilul agresiv de a sofa, dar si… comoditatea. In orase precum Budapesta sau Amsterdam este incurajat mersul pe bicicleta.

Ca veni vorba… stiai ca este foarte sanatos sa faci putina miscare zilnic? Ei bine, oamenii astia au inteles ca si pe ploaie, si pe vant si pe zapada… pot scoate bicla la plimbare. Asta e motivul pentru care cele doua orase par mult mai aerisite din punctual de vedere al traficului.

Sigur, e vorba si despre infrastructura si educatie si aici. In Bucuresti, benzile pentru biciclete pot fi numerate pe degete si, oricum, NIMENI nu le ia in calcul. Pe de alta parte, sa mergi pe carosabil… nu e deloc sigur.

 

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE FURA CEL MAI DES LA MODELELE BMW?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter