Audi tinteste luna de pe cer cu Lunar Quattro!

Audi Lunar Quattro

Spatiul cosmic a fost intotdeauna un teritoriu pe care multi au dorit sa il descopere. Exista numeroase expeditii de explorare a universului spatial, prima si cea mai renumita expeditie spatiala realizata de o fiinta umana fiind cea din 1961 a astronautului Yuri Gagarin.

De atunci si pana acum au avut loc numeroase incercari de descoperire si cucerire a acestui mediu. Se pare ca si cei de la Audi au avut in gand acest lucru atunci cand au participat la proiectarea unui rover all-wheel drive menit sa se deplaseze pe luna.

Provocarea la care au luat parte cei de la Audi se numeste Lunar Quattro si este, in ciuda asemanarii sale cu o jucarie de copil, un kit extrem de sofisticat dotat cu camere stereo montate in fata care ofera posibilitatea de scanare 3D a drumului inainte ca cele patru roti actionate electric sa paseasca.

Rotile se rotesc fiecare la 360 de grade, nu numai in jurul circumferintei lor. Lunar Quattro cantareste doar 35 de kilograme si este facut in intregime din aluminiu. Audi intentioneaza sa foloseasca in viitor magneziul si sa upgradeze designul ingenioasei masini facand-o mai usoara si un pic mai mare ca si dimensiuni.

Inedita masinuta foloseste un panou solar pentru a-si incarca bateria litium-ion pe care o are in componenta si cu care rotile sunt puse in miscare. Viteza de miscare a vehiculului Lunar Quattro este una mica, avand in vedere terenul pentru care e proiectata a rula, fiind doar de 3,5 kilometri pe ora.

Pentru ca se deplaseaza asa incet, camera de luat vederi proiectata pentru a captura imagini panoramice de inalta rezolutie este perfect montata si nu risca sa fie perturbata in nici un fel din scopul ei.

Si acum, o sa va intrebati, probabil de ce a luat parte Audi la un asemenea proiect? Ei bine, raspunsul este simplu! Compania germana este parte a unui grup de cercetari ingineresti care se numeste „Part-Time Scientists” si, impreuna cu un grup de cercetatori germani, vor lua parte la concursul Google Lunar Xprize, ei fiind singura echipa germana participanta.

Google este sponsor al acestei competitii, demarata de Fundatia X Prize. Competitia are ca scop stimularea antrepenorilor de a crea o noua era de acces catre Luna si dincolo de ea. Primul concurs de acest gen a avut loc in anul 2007 iar premiul de 30 milioane de dolari va fi inmanat echipei care va fi in masura sa aterizeze pe Luna cu un rover capabil sa parcurga 500 de metri si sa transmita videoclipuri si imagini de inalta rezolutie.

Aceastea fiind spuse, se pare ca Audi intentioneaza sa se lanseze in spatiu pana la sfarsitul anului 2017. Calatoria pana pe Luna se va realiza la bordul unei rachete de lansare care se va deplasa in cinci zile pana la destinatia stabilita.

Aceasta misiune va costa, conform spuselor echipei „Part-Time Scientists” aproximativ 24 milioane de euro iar zona de aterizare tinta este in nordul ecuatorului lunii, in apropiere de Apollo 17, ultima misiune umana a celor de la NASA.

In incheiere trebuie sa va mai spunem ca echipa germana a castigat deja doua premii importante pentru proiectul sau, premii cunoscute drept Milestone Prizes, in valoare de 750.000 dolari fiecare.

Aceste premii au fost acordate juriul competitiei pentru dezvoltarea rover-ului si a sistemelor sale optice. Pana la finalul concursului, asteptam cu interes noi informatii despre acest inedit proiect si speram ca in viitor se vor alatura competitiei si alte nume mari ale industriei auto.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter