Apple a inventat o noua modalitate de a descuraja soferii sa foloseasca telefonul in mers

Apple iPhone

Telefoanele inteligente au facut comunicarea mult mai usoara, iar informatiile sunt usor de accesat oricand si oriunde. Din pacate, tot mai multi soferi cedeaza tentatiei de a se folosi de aceste functii in timp ce conduc. E de ajuns sa arunci o privire in jurul tau, in trafic: vei descoperi soferi case se chinuie sa jongleze, in acelasi timp, cu volanul si cu telefonul. In unele dintre aceste cazuri, consecintele sunt dezastruoase.

Din acest motiv, noua inventie Apple pare promitatoare. Intitulata "Detecting Controllers in Vehicles Using Wearable Devices" ("Dispozitiv de detectare a terminalelor mobile dintr-o masina"), inventia, care a fost recunoscuta producatorului american chiar saptamana trecuta, pune la cale o modalitate ingenioasa de a minimiza tentatia unui sofer pentru telefonul mobil, in timp ce conduce, cu o singura conditie insa: acesta sa poarte un ceas inteligent.

In esenta, sistemul functioneaza cu ajutorul senzorilor de miscare de pe ceasul inteligent. Daca acestia simt ca proprietarul ceasului face miscari de genul celor facute la volan (comparand miscarile de pe ceas cu cele de pe telefonul inteligent), opreste notificarile de pe telefon. In momentul in care smartphone-ul nu mai face nici un fel de zgomot, fie ca e vorba despre mesaje, e-mail-uri sau diverse postari (in special social media), este posibil ca soferul sa nu-l mai bage in seama. Cel putin, asta este ideea principala a aplicatiei.

Concluzia pe care o tragem noi este ca totul pare mult mai complex decat la o prima vedere. Deocamdata, un telefon inteligent nu se poate opri singur in momentul in care anumiti senzori simt ca persoana care il foloseste se afla in miscare. De ce? Simplu, pentru ca oricine s-ar afla intr-un mijloc de transport, si nu neaparat la volan, ar descoperi ca nu mai are acces la telefonul personal.

Desi aceasta tehnologie nu este perfecta, mai ales pentru ca se bazeaza pe ideea ca proprietarul telefonului are si un ceas inteligent (lucru valabil in foarte mica masura), putem spune, cu mana pe inima, ca pare a fi un prim pas interesant catre o mai mare siguranta in trafic, cu mult mai putine distractii digitale.

Inca nu se stie daca Apple va include aceasta noua inventie pe vreunul dintre produsele sale viitoare, dar aceasta noua tehnologie inseamna o solutie posibila la problema neatentiei la volan. Cu peste 1.500 de victime in ultimii ani si cateva zeci de mii de raniti, o solutie se lasa cam mult asteptata.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CELE MAI SCUMPE 7 MASINI DIN ISTORIE
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter