Viitorul e aici: Airbus dezvolta primul vehicul zburator

Airbus Project Vahana

Chiar daca de multe ori am spus despre unii bolizi ca sunt atat de impresionanti incat par abia scosi dintr-un film de fictiune, stirea de astazi ne face sa reevaluam un pic insemnatatea acestui context. Nu, nu vorbim despre niciun concept futurist care urmeaza sa fie lansat de unul din marii producatori auto. Ci despre un prototip al unei masini zburatoare pregatit de cei de la Airbus. Ei bine, de-abia acum putem spune ca ceea ce prezentam pare desprins dintr-un univers destul de indepartat de zilele noastre.

Compania franceza producatoare de aeronave a dezvaluit saptamana aceasta ca lucreaza de aproape un an la dezvoltarea unui vehicul pilotat zburator. Acesta ar urma sa fie destinat atat pasagerilor individuali, cat si transportului de marfa. Conform reprezentantilor companiei din Hexagon, acestia isi propun ca pana la sfarsitul anului in curs proiectul sa fie finalizat.

Chiar daca dezvoltarea unor astfel de masini zburatoare a fost vazuta ca o solutie salvatoare in ultimii ani, aceasta nu a fost luata in considerare de marii producatori auto din cauza faptului ca nu exista o expertiza in acest domeniu. In aceasta expertiza sta si marele avantaj al celor de la Airbus. Chiar si asa, de dezvoltarea prototipului in cauza se face responsabila o divizie separata a producatorului – Urban Air Mobility.

Prototipul dezvoltat in acest moment de cei de la Airbus nu are inca un nume, insa este cunoscut faptul ca va beneficia de o propulsie integral electrica. Din fericire pentru cei de la Airbus, multe dintre tehnologiile de care este nevoie pentru dezvoltarea unui asemenea model sunt deja disponibile in cadrul producatorului de aeronave.

Unul dintre cele mai problematice aspecte cu care se confrunta specialistii de la Airbus este dezvoltarea unei tehnologii asemanatoare sistemului AEB de pe masini. Sistemul in cauza este vital oricarui automobil, fie el chiar si unul zburator, fiind capabil sa franeze vehiculul pentru a evita un posibil impact.

Tom Enders, CEO al celor de la Airbus, a confirmat intr-un interviu ca planurile pentru un astfel de prototip zburator sunt cat se poate de reale. Chiar daca pentru moment nu putem vorbi decat despre un experiment, specialistii Airbus iau foarte in serios acest obiectiv. In viziunea acestuia, dezvoltarea unor astfel de vehicule zburatoare ar salva foarte multi bani care trebuie investiti in infrastructura rutiera din intreaga lume.

Imbucurator este si faptul ca de serviciile unui astfel de prototip va putea beneficia oricare dintre noi. Conform celor de la Airbus, acestea ar urma sa faca parte dintr-un serviciu de tip „car sharing”. Astfel, modelele zburatoare vor putea fi chemate printr-o simpla accesare a unei aplicatii mobile.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE MASINI DETINE LEBRON JAMES
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter