7 curiozitati despre Aston Martin! Stiti de unde a fost inspirat logo-ul marcii?

Seria noastra de articole cu top 7 curiozitati despre brandurile auto continua cu un articol dedicat celor de la Aston Martin.

Ne-am obisnuit ca atunci cand spunem Aston Martin sa vorbim foarte mult despre eleganta. Cu toate ca aceasta companie britanica ofera automobile puternice de care te indragostesti fara doar si poate, linia predominanta pe care merg este eleganta.

La baza acestui cunoscut brand sta grija pentru confort si eleganta. Aston Martin este o companie de top si o marca auto premium. Compania a fost fondata in anul 1913 de catre Lionel Martin si Robert Bamford. Cativa ani mai tarziu, in 1922, compania ii este vanduta Contelui Louis Zborowski. Aston Martin nu ramane mult nici in mainile acestui celebru personaj si ajunge sa fie condusa si cumparata de compania David Brown Limited, dar si de multi altii.

La fel ca celelalte branduri, Aston Martin a avut nevoie sa treaca de perioada Primului Razboi mondial pentru a produce a doua masina din serie, in 1919.

Povestea lor este lunga si este plina de suisuri si coborasuri, insa ne vom axa in continuare pe 7 curiozitati pe care nu le cunosteati despre britanicii de la Aston Martin.

1. Contele Louis Zborowski moare in cursa la volanul unui Aston Martin

Pentru unii, pasiunea pentru ceea ce construiesc si duc mai departe este mai mare decat orice pe lume. Uneori mai mare chiar decat viata lor. Moartea Contelui Zborowski este si momentul in care compania Aston Martin atinge un punct tragic avand in vedere ca acesta era principalul actionar al companiei.

Se spune ca in anii 1920, Aston Martin isi facea simtita prezenta la cursele de motorsport. La volanul uneia dintre masini se afla Contele Louis Zborowski care moare intr-un tragic accident pe pista. Anul 1924 este anul marcant atat pentru moartea Contelui, cat si pentru Aston Martin. Aston Martin trece printr-o perioada grea din punct de vedere financiar.

2. Masinile lui Bertelli

In anul 1926, Lady Charnwood, Augustus Bertelli si Bill Renwick preiau conducerea companiei Aston Martin si reusesc sa o aduca la linia de plutire, ca mai apoi sa-i redea frumusetea si stralucirea pe care o avea inainte de moartea Contelui.

Bertelli se implica activ in procesul de productie al masinilor si preia rolul de designer auto. Toate masinile produse intre anii 1926 si 1937 sunt schitate de Bertelli si materializate de inginerii priceputi.

3. David Brown cumpara Aston Martin imediat ce conduce unul

Cred ca fiecare dintre noi ne-am asezat la volanul unei masini puternice si frumoase si ne-am declarat indragostiti pe loc, dar niciunul nu a indraznit sa spuna ca din prea multa dragoste la prima vedere va cumpara compania.

David Brown era un producator de tractoare in anii 1947. Conduce prima lui masina Aston Martin si se declara indragostit. Atat de indragostit incat decide sa cumpere compania. Perioada in care David Brown detine fraiele companiei este si perioada cea mai infloritoare pentru aceasta marca auto.

Modele DB de la Aston Martin - cele pe care le cunoastem cu totii si le admiram design-ul - sunt modelele produse in perioada in care acesta construia cea mai profitabila perioada din existenta Aston Martin. Initialele pe care le poarta modelele DB sunt initialele numelui sau.

4. Aston Martin este strans legat de James Bond

Exista filme dedicate exclusiv automobilelor, cum ar fi celebrul Fast and Furious - dar si filme care pur si simplu includ masini frumoase in scenariu pentru ca pun in prim plan personaje principale puternice care au nevoie sa se remarce printr-un automobil la fel de puternic si luxos.

Asa se face ca Aston Martin este masina preferata de regizorii si producatorii filmelor James Bond. Chiar daca in ultimele serii nu au mai fost prezente aceste automobile, inca de la inceput, Aston Martin a fost cea mai indragita marca ce se putea plia pe personalitatea personajului James Bond. Cel putin… asa considerau regizorii si scenaristii.

5. Formula 1 s-a dovedit a fi un esec pentru ei

Cate automobile Aston Martin ati vazut in cursele de Formula 1? Foarte putine si probabil in perioade de mult apuse. Aston Martin isi face debutul in cursele de Formula 1 in anul 1959, insa nu poposeste mult in aceast capitol auto pentru care foarte multe branduri se zbat.

Simpla motivatie pentru care parasesc sporturile cu motor este faptul ca nu sunt suficient de bune pentru acest tip de efort. Chiar daca sunt frumoase, luxoase si puternice, circuitele de Formula 1 nu sunt tocmai zona lor de confort.

6. Automobilele Aston Martin sunt fabricate manual

Fata de alte automobile de serie pe care le cunoastem, Aston Martin a tinut intotdeauna sa faca ceva special din masinile pe care le trimite catre clientii sai.

Asa se face ca fiecare automobil in parte e asamblat manual, tocmai de aceea nu exista foarte multe exemplare ale unui model Aston Martin. Cred ca asta ii face si mai speciali, clasandu-i in topul masinilor premium, de lux, apreciate pentru performante, putere si design.

Aston Martin reuseste sa puncteze toate aceste trei criterii si in acelasi timp sa scoata bani frumos din vanzarea de masini. 

7. Logo-ul Aston Martin

Toata lumea cunoaste logo-ul de acum al celor de la Aston Martin. Insa acesta a suferit numeroase schimbari de-a lungul timpului. In prima faza, automobilele Aston Martin erau recunoscute dupa initialele A si M incadrate intr-un cerc.

In 1927, cercul si initialele dispar, Aston Martin folosind doua aripi de scarabeu egiptean, pe o aripa fiind inscriptionat numele Aston si pe cealalta numele Martin. Foarte multi credeau ca aripile sunt cele ale unei pasari, insa designerul fiind pasionat de mitologia egipteana a folosit aripile unui scarabeu de aur pentru a oferi o imagine brandului.

In 1950, logo-ul se redeseneaza astfel incat aripile sunt stilizate ceva mai fin si pe aripi se aplica numele lui David Brown. Cand compania si-a schimbat conducatorul, numele lui David Brown a fost dat jos de pe logo. Asa se face ca din 1972 si pana in momentul de fata, logo-ul Aston Martin ramane perechea de aripi ale scarabeului egiptean.

Urmeaza sa ne citim data viitoare intr-un nou articol cu 7 curiozitati despre marcile auto.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter