Lamborghini Centenario spulbera soselele cu cei 770 cai putere

Lamborghini Centenario

Lansat saptamana aceasta la Salonul Auto de la Geneva, Lamborghini Centenario reprezinta celebrarea a 100 de ani de la nasterea lui Ferrucio Lamborghini, industriasul italian care a fondat compania Lamborghini. In esenta, noua masina a celor de la Lamborghini este un Aventador sub caroserie, dar are un corp mai expresiv si specificatii mai interesante.

La fel ca Aventador, Centenario dispune de o o structura de rezistenta monococa din material compozit ce are la baza fibra de carbon, cu un motor V12 fixat in partea din spate. Ceea ce o deosebeste este faptul ca in loc de 700 de cai putere, pe care ii detine Aventador-ul, Centenario are 770 cai putere, acest lucru fiindu-i suficient pentru a a junge de la 0 la 100 km/ora in doar 2,8 secunde si la o viteza maxima de 350 km/ora.

Pentru a-si tine sub control puterea si ritmul, inginerii de la Lamborghini au echipa noua lor masina cu frane de carbon-ceramice si amortizoare magnetice. Distantele de franare sunt la fel de impresionante, ca sa ajunga de la 100 la 0 km/ora ii trebuie doar 30 de metri, iar de la 300 la 0 km/ora in 290 metri.

De asemenea masina detine un sistem de tractiune integrala, asemanator cu cel gasit pe Porsche 911 GT3 sau Ferrari F12 TdF, care ajuta la mentinerea stabilitatii la viteza sau in viraje. Transmisia unica independenta este preluata de la Aventador, dar Centenario detine un profil mai agresiv.

Centenario este expresia cea mai adevarata a angajamentului Lamborghini in design, inginerii italieni creand o masina care demonstreaza tehnologia in editie limitata. Liniile pure si esentiale ale masinii sunt evidente si contin un nou limbaj, care demonstreaza chintesenta zicalei „forma urmeaza functia”.

Caroseria este proaspata si are o permeabilitate definita prin mai multe guri de aerisire, esapament, prize enorme pe usi si difuzer pe spate. Toate aceste elemente marcheaza si o aerodinamica superioara.

Capota din fata si usile cu deschidere in sus, specifice modelelor V12, precum si liniile capotei de sus sunt fluente. Aripile rotilor neregulate, atat in fata cat si in spate sunt trasatura definitorie a Centenario, iar difuzerul din spate optimizeaza fluxul de aer, subliniind estetic aerodinamicitatea.

Luxosul interior este finisat dupa placul fiecarui client. Scaunele sport din fibra de carbon sunt incluse. Bordul, volanul, parasolarele si panourile de usi sunt facute din fibra de carbon si acoperite de piele Alcantara.

Functionalitatea si conectivitatea sunt trasaturi esentiale ale Centenario, aici incluzandu-se navigatia prin satelit, Apple CarPlay, navigarea pe internet si conectarea cu emailul sau canalele de social media, precum si utilizarea aplicatiilor.

Centenario va fi produs in editie limitata, doar 20 de coupe-uri si 20 de roadstere vor fi livrate din toamna acestui an pana in 2017. Toate cele 40 de masini sunt vandute colectionarilor din toata lumea la un pret de pornire de 1,75 milioane de euro plus taxe.

Newsletter

Whatsapp