Bugatti Chiron: bestia cu 1500 cai putere si o viteza maxima de doar 420 km/h

Bugatti Chiron: bestia cu 1500 cai putere si o viteza maxima de doar 420 km/h

Dupa cateva luni de asteptare, care au parut mai mult o eternitate pentru majoritatea fanilor lumii auto, iata ca in sfarsit putem vedea in fata ochilor noul Bugatti Chiron. Acesta ne-a fost prezentat inca de la sfarsitul anului trecut drept un inlocuitor al renumitului Veyron, model care si-a incheiat cariera printr-o editie speciala prezentata in urma cu un an, tot la Geneva.

Noul Chiron urca rapid si direct in topul celor mai puternice automobile existente pe piata, fiind una dintre cele mai importante lansari din aceste zile de la Salonul Auto de la Geneva. Bolidul a imprumutat numele fostului mare pilot de curse francez din anii ’50, Louis Alexandre Chiron.

Chiron, desi a plecat de la o baza similara cu cea pe care o putem regasi si pe Veyron, beneficiaza de multe elemente imbunatatite si care il dau prada uitarii pe Veyron. Astfel, Bugatti Chiron este echipat cu o unitate de motorizare W16, cu o capacitate cilindrica de 8.0 litri, capabila sa dezvolte nu mai putin de 1500 de cai putere si un cuplu maxim de 1600 Nm, disponibili intre 2000 si 6000 rpm.

Pe langa toate optimizarile care i-au fost aduse acestei unitati de motorizare, aceasta dispune acum de patru turbo compresoare si este mai puternica decat cea regasita pe Veyron cu aproape 500 de cai putere. Transmisia acestei puteri se face catre toate cele patru roti si este asigurata prin intermediul unei cutii automate cu sapte trepte.

Cu asemenea dotari, nu trebuie sa ne mire performantele de care este in stare noul Bugatti Chiron. Astfel, viteza maxima pe care o poate prinde hipercar-ul este limitata electronic la „doar” 420 km/h, in timp ce acceleratia de la 0 la 100 km/h este posibila in mai putin de 2.5 secunde.

Daca viteza maxima nu v-a convins, va spunem ca oficialii Bugatti promit o viteza chiar si de aproximativ 460 km/h, in conditiile in care limitatorul electronic este oprit. La nivelul infatisarii exterioare, elementele similare cu cele regasite la fostul Veyron pot fi observate cu ochiul liber.

Chiron beneficiaza totodata si de dimensiuni ceva mai mari, ceea ce rezulta intr-un spatiu mai mare al habitaclului interior pus la dispozitia soferului si al pasagerilor. Hipercar-ul ne este propus intr-o caroserie vopsita in doua culori, aceasta schema cromatica putand fi schimbata in functie de preferintele viitorilor clienti.

Pentru un asemenea nivel al performantelor tehnice, pretul de pornire al noului Bugatti Chiron este unul pe masura: aproximativ 2.4 milioane de euro. Bolidul va fi construit intr-o serie limitata de doar 500 de exemplare, primele 150 fiind pre-comandate deja inainte de lansarea de la Geneva. Livrarile vor incepe spre sfarsitul acestui an, cel mai probabil in luna octombrie.

VIDEOCLIPUL ZILEI