VW face declaratii oficiale false in scandalul Dieselgate! Manipulare sau eroare?

2018 VW Passat Alltrack

Volkswagen functioneaza in aceste luni pe ideea “ce pot face sa nu mai apar atat de mult pe lista neagra” sau “ce noutati interesante sa mai public ca sa nu ne mai aducem aminte de Dieselgate”, dar nu reusesc sa se tine nici de una nici de cealalta.

Peste tot in lume scandalul Dieselgate este cunoscut. Poti intreba pe oricine daca stie de legatura dintre Volkswagen si trucarea testelor de poluare cu softuri speciale construite pentru asta… toata lumea va arata cu degetul spre nemti.

Oricat ar incerca sa mai stearga cu buretele, scandalul a avut efectul unui marker permanent pe o tabla alba de scris… poti sa incerci in fel si chip sa stergi, nu reusesti. Si chiar daca iti pui toate fortele sa faci asta, tot va ramane o urma intinata.

Acum numai cateva zile, oficialii Volkswagen spuneau ca isi doresc ca pana in anul 2025 sa lanseze cate un model electric in fiecare luna. Asa cum spuneam si atunci, o metoda buna sa ingropi stirile negative despre tine, avand in vedere ca presa va fi ocupata cu subiectul acesta. O perioada, afirmatia aceasta a avut ecou si nemtii au fost lasati in pace… nimic despre Dieselgate, nimic despre softurile mincinoase.

Pana azi… cand nemtii sunt pusi din nou la colt si trasi la raspundere pentru o declaratie falsa intr-un comunicat de presa. Si cand spui comunicat de presa, spui o declaratie oficiala, o afirmatie pe care oamenii din intreaga lume o vor lua de buna.

Doar ca declaratia nu este recenta, ci dateaza din anul 2015. Inca un motiv in plus sa ne dam seama ca desi Volkswagen isi pune pe prima pagina imaginea de companie care tine cu mediul, construind si lansand cate un model electric pe luna, dedesubturile sunt inca scotocite bine, caci un cutremur ca Dieselgate nu trece atat de usor prin industria auto.

La aceasta stire a declaratiei false s-a ajuns in urma ce guvernul german a efectuat o serie de perchezitii la sediul central Volkswagen. In prima faza, nemtii nu au confirmat acest fapt, dar a fost nevoie ca autoritatile sa anunte ca au preluat documente si fisiere din computerele companiei. Asa ca in dimineata zilei de 20 martie, Volkswagen confirma eroarea uriasa pe care a facut-o.

Se pare ca in data de 9 decembrie 2015, constructorul german afirma intr-un comunicat de presa ca 36.000 de automobile au probleme din cauza gradului de emisii de dioxid de carbon mai mare decat valoarea legala. Eroarea sta in faptul ca numarul estimat de nemti este departe de a fi adevarat. Anterior acestei declaratii, se anuntase o estimare de 800.000 de automobile. Diferenta? Uriasa.

Tot nemtii spuneau in comunicat ca alterarea ilegala nu a fost identificata de Volkswagen si nu exista dovezi care sa-i incrimineze. Vorbind in anul 2018 despre un subiect adesea dezbatut in acesti trei ani, unii ar putea sa rada copios. Nu-ti trebuie multa carte sa-ti dai seama ca Volkswagen chiar face o declaratie mincinoasa.

Autoritatile au confiscat fisierele si vor afla daca managerii stiau ca problema este mult mai grava decat asa cum au expus-o in presa. Daca se ajunge la concluzia ca problema era stiuta de toata lumea, Volkswagen poate sa fie acuzat de manipularea pietei prin raspandirea informatiilor mincinoase.

Stiti vorba aceea... “You had one job”? Ei bine, you had one job, Volkswagen… si aceea cu siguranta nu era manipularea prin declaratii oficiale false.

Newsletter

Whatsapp