Proprietarii de masini vechi vor plati mai mult pentru poluarea mediului

Masini Poluare

Guvernul s-a gandit, s-a razgandit si a gasit solutia perfecta pentru a inlocui, cumva, defunctul timbru de mediu. Vrea sa oblige soferii sa lipeasca pe masina stickere.

Acestea vor fi singurele care vor permite accesul masinilor in anumite zone din marile orase. Stickerele vor fi colorate in functie de norma de poluare si vor putea fi achizitionate de la Registrul Auto Roman la inmatricularea masinii sau, daca ai deja masina, in termen de cel mult doi ani. In acest fel, Executivul de la Bucuresti spera sa stopeze invazia masinilor second-hand in orasele mari din tara. Cel putin asta a spus ministrul mediului, Daniel Constantin.

Daca credeai ca e nimica toata… te inseli! Demnitarul a tinut sa precizeze ca taxarea ar putea fi dubla. Astfel, pentru masinile care polueaza, impozitul impus va fi mai mare. Ministrul a atras atentia ca, desi timbrul de mediu a fost taiat de pe lista, nu se putea renunta cu totul la masurile de protectie a mediului. Si asta pentru ca, pe de o parte, in toate statele din Uniunea Europeana exista astfel de acte normative si, pe de alta parte, pentru ca Romania nu sta deloc bine la acest capitol.

Exista deja zece proceduri de infringement din aceasta cauza. Astfel, Romania este condamnata cumva la masuri impotriva poluarii in orase ca Bucurestiul, Iasiul sau Brasovul.

O decizie finala cu privire la inlocuirea taxei de mediu va fi luata in sedinta coalitiei de guvernare de saptamana viitoare. Daca se va merge pe varianta stickerelor, atunci primariile vor fi cele care vor decide daca vor impune aceasta taxa masinilor care circula intr-o anumita zona din oras. De exemplu, in zona Magheru din Bucuresti, considerate cu norma de poluare mare - 1,2 sau 3 - autoritatile pot stabili o taxa suplimentara de acces si tranzitare.

Iata cum ar putea primariile sa gestioneze stickerele: mergi cu o masina veche la Registrul Auto Roman care iti face bucuria de a-ti oferi un sticker de o anumita culoare. Autoritatea publica locala va fi cea care, ulterior, va decide sa ajungi in zona in care vrei tu sau nu.

Daca te grabesti sa arunci ceva vorbe grele catre demnitar, iti spun ca da, stam cu adevarat rau la poluare. Si ca… daca tu ai o masina prietena cu mediul, sunt vreo 60.000 de romani care intr-o singura luna, au inmatriculat tot atatea vechituri pe patru roti care chiar polueaza la greu.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE INLOCUIESC CEL MAI GREU LA UN LOGAN?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!
Sursa: EuropaFM.ro

Newsletter