Tendinte in schimbare pe piata auto din Romania. Vanzarile de masini noi, in continua crestere

Romanii par din ce in ce mai dispusi sa investeasca in masini noi, decat sa aduca rable din afara.

Un raport al Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arata ca romanii sunt din ce in ce mai dispusi sa investeasca in masini noi. In primele 11 luni ale anului, in tara noastra au fost inmatriculate 147.700 de unitati, in crestere cu aproape 25 de procente fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Totusi, la general, piata auto romaneasca a fost intr-o oarecare scadere. Nu una care trebuie sa ne ingrijoreze, scaderea fiind mai mica de un punct procentual. Mai exact, in primele 11 luni ale anului au fost inmatriculate 556.405 de unitati, cu 143 mai putine decat in anul anterior.

Aceasta mica scadere a pietei a fost cauzata de faptul ca piata second hand a fost in scadere. In intervalul mai sus mentionat au fost inmatriculate 408.616 masini la mana a doua, fie aduse din strainatate, fie tranzactionate pe teritoriul Romaniei. Reprezinta o scadere de peste 6 procente fata de anul trecut.

Din primele zece marci cu cele mai multe inmatriculari, doar trei au inregisttrat cresteri cu o singura cifra - Skoda, Volkswagen si Opel, in timp ce Nissan a punctat cel mai mare avans, de peste 58%, la aproape 4.500 de masini.

Cresterea de pe piata romaneasca este a doua cea mai mare din Europa. Altfel, dintre cele mai importante piete auto din Europa, Germania a fost singura care a inregistrat o crestere. Timida, ce-i drept, la 3.9%. In schimb, Franta, Italia, Marea Britanie si Spania au inregistrat scaderi fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Liderul pietei europene a fost din nou Volkwagen, care a comercializat peste 3.5 milioane de unitati, in crestere cu doua procente fata de perioada ianuarie-noiembrie a lui 2018. Urmeaza in top grupul Peugeut-Citroen, care a comercializat peste 2.3 milioane de unitati, iar topul este inchis de grupul Renault, cu 1.5 milioane de masini vandute.

In grupul Renault, care pe 2019 a inregistrat o scadere de 0.8 procente, Dacia are un loc bine impamantenit. Constructorul de la Mioveni a fost de altfel cel care a inregistrat cea mai mare crestere a vanzarilor din tot grupul. In primele 11 luni ale anului, Dacia a vandut peste 532.000 de masini in toata Europa, cu aproape 10% mai mult decat in 2018.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter